Първото по рода си състезание по дебати на технологична тема събра 32-ма от най-добрите млади дебатьори в България

Победители в първото по рода си състезание по дебати на тема „нови технология“ станаха Валентина Великова от Първа английска езикова гимназия в София и Тодор Рогошев от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”, студент по право. Те получиха награди от спонсорите на събитието – едногодишен безплатен хостинг от SuperHosting.bg, стипендия в размер на 20% от магистърската програма на ВУЗФ, книги от издателствата Сиела и Еднорог, и медали от организаторите PixelMedia.bg.

“Трябва ли да бъде забранено разработването на силен изкуствен интелект?” – бе финалната тема от състезанието, в чиято организация се включиха още като организатори Асоциация Дебати и като спонсори – ERP.BG и Fadata.

Дебатите са образователна игра, в която двете страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на даден проблем и ги защитават. Във финалния дебат на състезанието победи тезата на правителството, че силният изкуствен интелект може да се превърне в една от главните заплахи за бъдещето на човечеството. Победителите подкрепиха твърдението си с аргументите, че ако искаме човешкото в хората да остане, не трябва да разработваме мощен изкуствен интелект, тъй като въпреки потенциалните огромни ползи за човечеството, той може да развие своя собствена воля, която да е в конфликт с нашето съществуване.

Темата За или Против изкуствения интелект е обект на дискусии на най-високо ниво сред международната технологична и академична общност. Младите участници в Дебати за бъдещето показаха, че имат позиция по този въпрос, затова в бъдеще подобни събития ще стават все по-актуални и интересни за обществото.

патология

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*