Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза се намира точно над адамовата ябълка. Тя не е видима навън, но може да се усети, ако се притисне с пръстите. Щитовидната жлеза служи за произвеждането на хормони, които отговарят за правилното развитие на организма, функционирането на сърцето и мускулите, изграждането на костите. Проблемите с щитовидната жлеза имат своите признаци и те не биват да бъдат подценявани. Пренебрегването на който и да здравословен проблем, независимо дали се касае за орган като щитовидна жлеза или друг, непременно ще има негативно отражение върху бъдещото ни общо състояние.

Чувство на постоянна отпадналост е един от признаци за занижени функции на щитовидната жлеза. Нормално е да се чувствате уморени след работа, но това не е нормално, когато ставате сутрин или пък сте спали дълго и дълбоко.

Липса на настроението е вторият често срещан признак за понижени функции на щитовидната жлеза. Причината за това е, че серотинът, който отговаря за настроението и щастието е в намалени количества. Това е и причината понякога да се чувствате депресирани и без настроение.

Повишаване на апетита може да бъде в следствие на повишена активност на щитовидната жлеза. Това непременно не означава, че ще напълнеете много, напротив. Вие можете да сте си същите килограми и да хапвате по-често. От друга страна, слабата активност на жлезата може да доведе до объркване на вкусовите рецептори.

Ниското либидо е често срещан знак за понижена активност на щитовидната жлеза. Твърде малкото отделяни хормони могат да доведат до ниско либидо или липса на такова.

Проблеми със забременяването често се дължат на щитовидната жлеза, тъй като тя е основния фактор на хормоните, които отговарят за производството на яйцеклетки и износването на плода. Ако се опитвате да имате деца, но дълго време не можете, може би трябва да обърнете внимание на щитовидната жлеза.

Усещането за бучка гърло също може да бъде признак за проблем с щитовидната жлеза. Единственият начин да добиете представа за нещо нередно е да погледнете в огледалото и да видите дали няма някъде по шията ви подутина.

Проблемите с щитовидната жлеза не трябва да се пренебрегват, тъй като са сериозни и могат да влошат цялото ви здраве. Добре е да си правите редовни профилактични прегледи и изследвания. Ако се установи проблем, то трябва да вземете навреме мерки за разрешаването му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*