Компонентите, които се съдържат във Вашия лаптоп

Когато си търсите подходящ лаптоп няма как да не попаднете на специфичните характеристики на компонентите му. След като разберете техническите подробности и какво значат те за производителността му, намирането на качествена машина става много бързо. А при проблем, познанието на самия лаптоп прави решаването му по-лесно. В Serviz.bg можете да намерите резервни части и извършване на ремонт на следните марки лаптопи: HP, Toshiba, Compaq, Dell, Sony Vaio, Acer, Fujitsu Siemens, Lenovo, Asus и MSI.

Ето малко по-подробна информация за основните компоненти на един лаптоп, с които без съмнение ще се сблъскате.

 

Процесорът

Централният процесор (CPU) е компонентът, който контролира преносимия Ви компютър. Скоростите на процесора се измерват в гигахерц (GHz). Многоядрените процесори имат повече от едно ядро на един и същи чип, а оценката на скоростта на този тип процесори индикира скоростта на всяко отделно ядро. Колкото по-бърза е тя и колкото повече ядра има един процесор, толкова повече задачи може да изпълнява лаптопа едновременно.

 

Твърдият диск (Hard Drive)

В твърдия диск се съхранява паметта на Вашия лаптоп. Големият хард драйв Ви позволява да инсталирате повече и по-големи програми и да запазвате повече файлове. Днешните лаптопи с висока производителност разполагат с твърди дискове със стотици гигабайти място за съхранение. Обикновено един диск работи при 5 400rpm (обороти в минута), но можете да получите подобрение на производителността с хард със 7 200rpm или дори 10 000rpm.

 

Системната памет

Оперативната памет, или паметта с произволен достъп (RAM – randomaccess memory), е един от основните компоненти, заради които лаптопа работи по-бързо. Повече RAM означава, че преносимият Ви компютър ще изпълнява повече програми едновременно, а и ще може да работи с по-големи мултимедийни програми. За сравнение – един лаптоп за сърфиране в мрежата се нуждае от 2GB оперативна памет, а този за развлечение и работа може да има от 4GB до 64GB.

 

Мониторът

Мониторите на лаптопите са изработени от течен кристал (LCD). Ще получите най-ясна картина, ако ползвате дисплея с вградената разделителна способност, при която изображението съответства на точния брой пиксели на екрана. Колкото по-голяма резолюция има един преносим компютър, толкова по-детайлна ще бъде картината.

 

Оптичното дисково устройство

Компютърният компонент, предназначен за четене или записване на информация върху оптични дискове. Носителите на информация могат да бъдат компакт дискове (CD), DVD или Blu-ray диск. Повечето нови лаптопи идват с DVD +/- RW устройство, наричано още “записвачка”, което чете и записва информация на празни дискове във всички формати. Това е полезно, ако искате да архивирате важни файлове, както и лична информация. Някои по-малки лаптопи не разполагат с оптично устройство, за да се спести от теглото или просто нямат място за такова.

 

Външните портове

Броят им е различен за всеки лаптоп. Всеки, задължително разполага с няколко USB порта. Може също да откриете и VGA порт, за да свързвате отделен монитор или проектор. Вашият лаптоп може дори да има слот за карта памет, като MMC или SD карти.

 

За работа в мрежата

Нужен Ви е Ethernet порт, който ще Ви позволи да се свържете с кабел към мрежата. Безжичните връзки, които използват безжичен G или N сигнал са почти универсални при новите лаптопи. В наши дни, хората си създават домашни безжични мрежи, за да използват лаптопа си в интернет от дивана или на масата в кухнята.

 

Видеокартата

Видеокартата (известна също като графична платка, графична карта, видеоадаптер, графичен адаптер) генерира графиката на дисплея на лаптопа Ви. Всички процесори имат графичен контролер, който позволява на преносимия компютър да показва основните видеа и графики. Видеокартата обаче е допълнително устройство, което отнема натоварването от процесора и позволява на лаптопа да работи гладко и бързо при възпроизвеждане на филми или при работа със снимки. По-новите графични карти имат собствена системна памет, което води до по-бързата им и безпроблемна работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*