Какъв лаптоп за работа да изберем

С излизането и масовото разпространение на десктоп и мобилните преносими компютри (лаптопи) се появиха и много нови, различни професии, изискващи и различни параметри от работния ноутбук. Днес ще обърнем внимание на основните характеристики, на които да наблегнем, когато правим своя избор и любимите на съвременните потребители марки.

 

Какъв лаптоп за работа да си купим

Поради възможността да работим дистанционно от вкъщи или докато пътуваме, покупката на преносим мобилен компютър би било отлично решение. За да разберем каква машина точно ни е нужна, трябва да анализираме естеството на дейността ни. Ако разделим различните нужди на отделни категории, то те биха изглеждали така:

  • За прости задачи – браузване, офис приложения, прости текстови програми;
  • За чести пътувания – трябва да се насочим към по-леките и миниатюрно, но в никакъв случай неудобни модели. В подобен случай, 10” нетбук би бил отлично решение;
  • Алтернатива на настолния компютър – притежава достатъчно ресурси и производителност, за нормалното функциониране на повечето съвременни програми;
  • Модел с най-голяма автономия – за чести и продължителни пътувания.

 

Ако се занимавате със създаване на текстово съдържание, използвате разпространените офис програми или с уеб-браузване, то съвременните лаптопи ще Ви бъдат от полза. Тук важно е конфигурацията да разполага с достатъчно оперативна памет (поне 4GB RAM) и процесорна мощ (поне 2,5 GHz), особено ако се налага да работи в мултитаскинг режим.

 

Ако обаче се занимавате с 3D дизайн, обработка на мултимедийно съдържание и CAD приложения, то би следвало да се насочите към закупуването на работна станция, притежаваща подходящата изчислителна и графична производителност.

 

Кои са основните характеристики, които трябва да знаем

  1. Обем на оперативната RAM памет – това е временната памет на компютъра, осигуряваща пространството за стартиране на едно или няколко приложения едновременно. Колкото тя е повече, толкова повече програми едновременно ще отваряте и ще работят. Ако обаче RAM не е достатъчна, това осезаемо ще забави реакциите на целия лаптоп.
  2. Тип на постоянната памет – съвременните решения вече са оборудвани с SSD (Solid State Drive) постоянна памет, осигуряваща доста бърз обмен на данните, което отново оказва влияние върху общата производителност на системата. Цената на подобни решения обаче и по-висока. По-бюджетните са с HDD дискове, които са по-старата и ненадеждна за преносим компютър алтернатива.
  3. Обем на вградената памет – колкото по-голям е той, толкова повече различни файлове ще можете да съхранявате. Препоръчителният съвременен минимум е 128 GB.
  4. Производителност на графичната подсистема – ако се занимавате с обработката на графики, то при избора, би следвало основно да наблегнете на този компонент и той да бъде производителен, за да изпълнявате дейността си бързо и плавно.
  5. Процесор – това е сърцето на Вашата машина. Ако то спре, спира всичко! Този чип се занимава с всички изчислителни процеси в системата и той трябва да е с достатъчно голяма тактова честота, че да се справя с нужното натоварване, докато работите.

 

Кои са най-добрите марки

Познатите и най-разпространени в бранша марки, са Acer, Lenovo, Dell, HP, Asus, Apple. Това са сред най-предпочитаните играчи в бранша, защото техните продукти се отличават с надеждност, производителност и дълготрайност. Много хора ги използват и голям процент от тях са доволни от покупките си, което се предава във вид на препоръки и сред техните познати и колеги.

 

Как да изберем дали да е Втора ръка или нов

Основно, изборът за нов или втора употреба идва от наличния бюджет. Ако парите не са проблем, то със сигурност, новото е за предпочитане. То е неизползвано, с много по-продължителна гаранция е от производителя и има доста голям ресурс за дългогодишна безпроблемна работа.

 

Моделът втора ръка има по-малък ресурс за безпроблемна функционалност и видими белези от използване. Тук обаче е важно да подчертаем, че те са значително по-евтини от новите си аналози. Ако сега започвате дейността си и разполагате с нисък бюджет, то вземете си втора ръка лаптоп и на по-късен етап, когато спестите достатъчно, можете да си вземете нов.

 

Ако си търсите лаптоп за работа, посетете нашия магазин за техника втора ръка в София. Тук всички продукти са с умерени следи от употреба, с гаранция и с отлични цени. Продуктовата ни гама е значително разширена, така че да подберете най-точното решение, отговарящо на нуждите Ви. Също при желание, можете да направите покупка и на лизинг, което още повече улеснява и прави покупката достъпна.

 

В онлайн магазина Restore.bg имаме демонстрационни компютри, характерна черта на които е, че те са използвани в различни рекламни кампании и в момента се намират на виртуалната ни витрина. Въпреки това, те са значително по-евтини и с предварително тествана от експертите ни работоспособност. Те също са с гаранция и се обслужват в оторизираните от производителите сервизи, така че няма от какво да се притеснявате. Доверете ни се, както направиха стотици доволни клиенти до момента.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*