Лазерна епилация – в салон или вкъщи?

Да поддържате перфектна визия с подръчни средства у дома не е мисия невъзможна. Спестявате пари и време, като боядисвате корените на косата си и скубете веждите си в комфорта на собствената си баня. Но отнася ли се това и за лазерната епилация?

До преди няколко години тази процедура се извършваше само в кабинета на дерматолога, но сега на съвсем достъпна цена бихте могли да се сдобиете с малък апарат за домашна употреба и сами да обезкосмите всяка зона по тялото си.

Но преди да се сбогувате окончателно със самобръсначката, прочетете внимателно какво имат да кажат специалистите за ефективността на лазерите за домашно ползване и преценете сами…

Устройствата за лазерна епилация у дома работят по същия начин, по който действат и професионалните апарати – енергията от лазера се улавя от пигмента в космения фоликул, причинявайки унищожаване на корена на косъма. След като коренът е унищожен, той не може да произведе повече косми.

Но апаратите за домашна лазерна епилация са в пъти по-маломощни от професионалните и това е така от съображения за сигурност. В неопитните ръце на непрофесионалист лазерът може да причини изгаряния, болка, раздразнение на кожата и нежелана пигментация и за да се минимизират тези рискове настройките за мощност на домашния лазер са фабрично ограничени. И тъй като са по-малко мощни, тези устройства не са толкова ефективни и трябва да ги използвате непрекъснато, за да поддържате гладка кожа.

При използване на домашни уреди за лазерна епилация, третирането и на най-малката зона ще отнеме доста време – процедурата е изключително бавна. Причината за това е, че повечето уреди покриват малка площ при светлинния импулс в сравнение с професионалните системи за лазерна епилация. Друга причина е, че професионалните лазери имат мощни захранвания, които доставят достатъчно енергия и осигуряват кратко време между импулсите – до 5 импулса в секунда. За разлика от професионалните лазери, някои домашни устройства са толкова маломощни, че при тях времето, което трябва да се изчака между два импулса надвишава 1 минута.

Един от най-големите недостатъци на лазерната епилация у дома е, че устройствата работят само ако имате определен цвят на косата и кожата. Лазерът е привлечен от пигмента или цвета в космения фоликул, тоест колкото по-тъмен е косъма, толкова по-добре. За да е ефективно премахването на нежеланото окосмяване, трябва да има силен контраст между цвета на кожата и космите, най-добре лазера действа при светла кожа и тъмно окосмяване.

При хора с по-тъмна кожа има риск от изгаряния, тъй като лазерът не прави разлика между пигмента на косъма и кожата. Въпреки че, за да се предотврати това, много от апаратите за домашна употреба имат сензори, които блокират работата им.

Ако не притежавате комбинацията светла кожа – тъмно окосмяване, професионалните лазери са единствената ви опция. Лазерите, които се използват в специализираните козметични и медицински центрове, се управляват от обучени професионалисти и работят еднакво добре върху всякакъв тип кожа и окосмяване.

Устройствата за лазерна епилация в домашни условия се класифицират като козметични, а не медицински, което означава, че не подлежат на същия завишен контрол, като професионалните апарати. Също така все още няма задълбочени и дългосрочни проучвания дали домашните лазери са напълно безопасни и колко точно ефективни са те.

Съществуват разпоредби относно помещението, където се използва медицинският лазер, задължителни изисквания за обучение по лазерна безопасност и квалификации и лицензиране на специалиста, който борави с лазера. Така че се препоръчва процедурата да се извърши от качествен и сертифициран лазер в ръцете на квалифициран професионалист.

За да откриете лесно, бързо и удобно, кои са най-добрите козметични центрове около вас, които предлагат качествена лазерна епилация, посете studio24.bg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*