Как да изберем охладител за лаптоп

Летните горещини се превръщат в голямо изпитание за отделящите топлина електронни устройства, за които трябва да се търси допълнително външно решение. Охладителите за лаптопи от различните производители попадат в тази категория и сега ще стане дума именно за тях. Ще отделим внимание на различните видове и най-добрите от тях. Ще дадем също и някои съвети относно избора.

Какво представляват охладителите за лаптоп

Преносимите компютри са значително по-портативни от настолните си колеги, което означава, че отделните им компоненти са по-компактни и гъсто поставени един до друг. Това значително влошава възможностите за ефективното охлаждане от вградената система, която също е с намалени размери и способности. Последното е значително забележимо в условията на работа при високи околни температури, каквито са тези през летните горещини.

 

В подобни случаи е напълно препоръчително да си закупим външен охладител за лаптоп, който ще спаси процесора или графичната карта от необратими повреди. Този допълнителен компонент обикновено се състои от един по-голям или два по-малки вентилатора и прилича на подложка, върху която се поставя лаптопа.

Какви видове има и кои са най-добри

Въпреки голямото разнообразие на охладители за лаптопи, основно се предлагат два вида, а именно активни и пасивни. Първите са снабдени с различен брой вентилатори и се захранват от един от USB портовете на компютъра. Те принудително засмукват въздух от околното пространство и го нагнетяват във вътрешността на корпуса на машината, като по този начин помагат при по-ефективното разсейвана на отделяната топлина.

 

Пасивните охладители от своя страна не изискват допълнително захранване, в тях липсват каквито и да е вентилатори и са абсолютно безшумни. Те просто осигуряват по-голямо пространство за навлизане на свеж въздух във вътрешността на корпуса и прохладна повърхност, поемаща част от топлината. Те са по-малко ефективни и са предназначени ако положението с високата температура не е особено критично.

Полезни съвети от Пласико при избора

За да могат охладителите за лаптопи да си вършат ефективно работата и покупката да ни излезе евтина е необходимо да направим правилен избор. Ето защо, ние от онлайн магазин Plasico.bg решихме да изразим своето мнение в тази посока:

  • относно устройството и начина на употреба се предлагат модели за поставяне на коленете, настолни, приставки-стойки, трансформъри;
  • обърнете внимание на разположението на въздуховодите в корпуса на Вашия лаптоп и изберете охладител, който да съответства на тях;
  • пасивен или активен – ако машината Ви е високопроизводителна и отделя много топлина, то активния вариант е за предпочитане;
  • регулаторът за оборотите на въртене ще Ви позволи да определяте и генерирания шум.