Издателство “Ракета” представя “Почти не ме е страх”

Почти не ме е страх

Teкст: Анна Онихимовска

Илюстрации:

Ола Волданска-Плочинска

Превод от полски:

Милена Милева

Твърди корици, пълноцветно илюстровано издание

Обем: 66 страници

ISBN: 9786192290603

Издателство „Ракета“,  2021 г.

 

„– Много се извинявам – оправдава се мама и протяга към него ръце. Иска му се да я прегърне, но нещо му пречи.

– Задръствания, а? – пита госпожа Ола, мама отговаря, Булбес не слуша. Добре че не са я отвлекли, мисли си той. И прехвърля върху нея целия си яд от похитителите.“

***

Когато мама пак закъснява да го вземе от училище, Булбес се прави, че изобщо не му пука, но всъщност умира от страх. Пита се дали не са я отвлекли? Дали ще има достатъчно пари в касичката си, за да плати откупа?

Майката на Булбес пък се притеснява, че не прекарва достатъчно време със сина си. Всеки ден, когато тичешком излиза от работа, а после виси в задръстванията, тя се страхува,че пак ще закъснее. Страхува се и от обидената физиономия на Булбес, и oт това, че вместо да я прегърне, ще стъпи в някоя локва.

Ето я и приятелката на Булбес – Ханя. Тя е с почти бяла тънка коса и очила. В занималнята имат играчки, но Ханя сяда в ъгъла, вади от джоба си хартийка и прекарва времето си с нея. Ето защо я наричат Хартийката.

Ханя се страхува от чудовището, което живее в гората. Момичето смята, че само рицар може да го прогони. Ще се справи ли с този проблем Булбес по пижама вместо с броня и с тояга вместо меч?

Вероятно почти безстрашните от вас вече се досещат за отговора.

***

„Почти не ме е страх“ не обещава магически решения за тревогите и емоциите, които децата преживяват.  Но носи послание, което помага на малките читатели да се разделят със срама от страховете си. Още повече, когато разберат, че мама и татко също имат такива.

Заглавието има отличие за най-красива детска книга от Международния съвет за книги за млади хора (IBBY).  Авторката му – Анна Онихимовска е една от най-известните съвременни полски писателки. В творческото си портфолио има над 40 детски книги и е спечелила повече от 20 награди за детска литература. Наситените цветове, изразителните герои и приказния фон в изданието са дело на художничката Ола Волданска-Плочинска.

Българското издание на „Почти не ме е страх“ е съфинансирано по програма „Творческа Европа“ към Европейския съюз. /Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*