последни

Как да изберем вечерна рокля според фигурата си

Роклята е дрехата, което ни прави женствени.

Повечето дамски гардероби включват рокли, подходящи за ежедневна употреба. Все пак в него трябва да има няколко модела, подходящи за официални вечери, коктейли или  за друго светско събитие.

Основният критерий за избор на вечерна рокля е да подчертава вашите достойнства и способността да прикрива  някои недостатъци на фигурата, ако има такива.

Изборът на правилната вечерна рокля често се превръща в безкрайно търсене поради много фактори, които трябва да се вземат предвид:

  • модни тенденции,
  • тенът на кожата
  • материя,
  • кройката, която ще отива на фигурата ви и други.

За щастие дните, в които предлагането беше твърде ограничено  са много назад във времето. Днес то дори то надвишава търсенето.

За да ви улесним в цялото това разнообразие да намерите това, което ви трябва и ви подхожда, нека първо погледнем врага в лицето, тоест нека дефинираме проблемните области на вашето тяло, за да изберете правилната рокля. И така, какъв тип е вашата фигура?

– Ако бедрата ви са по-широки от раменете, а краката са по-масивни (склонни към наднормено тегло) от горната част, имате тънка талия и малък гръден кош и изпъкнали задни части, то силуетът ви е с форма на круша като Дженифър Лопес.

– При вторият вариант, ако  раменете ви са по-широки от бедрата, имате тясна или неизразена талия, тънки крака, а гърдите ви са големи  или по- компактни, то тялото ви има вид на обърнат триъгълник, като Чарлийз Терон.

– Ако сте от жените , при които раменете и бедрата са приблизително еднакви по обиколка, талията е слабо изразена и имате дълги крака, тогава вашият тип тяло се нарича “Straight-Goolnik”, като на Гуинет Полтроу.

– Ако раменете и бедрата ви са приблизително равни (докато бедрата са заоблени), имате тънка талия и вероятно изразени гърди,  можете да се смятате фигурата си за тип пясъчен часовник, като на Салма Хайек.

– И накрая изразен гръден кош, тънки крака и ръце, слабо дефинирана талия и тенденцията към напълняване в торса имат жените, чието тяло е тип “Ябълка”, като Пенелопе Крус.

Между другото, не забравяйте да се запознаете с правилата и видовете дрескод, защото изборът на вечерна рокля, която да отговаря на ситуацията и повода, не е толкова лесна задача. Е, ако все още имате съмнения относно вида на вашата фигура, тогава материалът „Как да изберем бански по типа фигура“ ще разсее всичките ви съмнения.

Да разгледаме сега какви рокли отиват и какви рокли трябва да се избягват, според основните видове женски фигури. Стилистката Наталия Луста избра знаменитости с ясно изразени признаци на различни типове фигури, за да се ориентира по-лесно и въз основа на най-добрите им изображения, тя изтъкна няколко съвета как да изберем правилната вечерна рокля за типа фигура. И така:

 

“Обърнат триъгълник”: Чарлиз Терон

Ако вашият тип тяло е “обърнат триъгълник”, обърнете внимание на успешните напускания на звездата от филмовия фестивал в Кан, Чарлийз Терон. В нейния арсенал ще откриете дълбоко V-образно деколте, а стегнатите бедра и изпъкнал подгъв на рокли ще балансират силуета с широки рамене и визуално ще направят бедрата по-закръглени, а талията по-тънка.

Разнообразието от оптични илюзии са добре дошли. Това са линии и ивици, пресичащи се в най-тясната точка на талията, които след това се разширяват надолу и в областта на гърдите, като по този начин създават силует, близък до идеалния.

Пищните волани, обемът и драперията на ханша ще им придадат по-закръглена форма и отново ще балансират широките рамене и торс.

Какво да облека?

Ако сте от жените с фигура тип „обърнат триъгълник“ е по-добре да изберете рокля с пеплум на талията, с корсет без презрамки и многоетажна пола.

Какво да избягвате?

Избягвайте да носите дрехи с лодка деколте, защото това ще направи раменете ви да изглеждат още по-широки.

 

Пясъчен часовник”: Салма Хайек

Този тип фигура се счита за идеална, защото ширината на раменете и бедрата е приблизително еднаква. Жените с такава фигура обикновено наддават равномерно, но повече  в областта на задните части и бедрата. Почти всичко подхожда на фигурата „пясъчен часовник“, но притежателката на осината талия и завидното деколте Салма Хайек знае специалната тайна на успеха на червения килим: V-образно деколте, вталени рокли, поли с А-силует, спускащи се надолу по ханша и рокли тип„русалка“ Това трябва да е и вашият избор, ако можете да се похвалите с такъв тип фигура.

Какво да облекат жените с тази фигура?

Рокля-калъф, годишни рокли, рокли с колан, рокли с корсет.

Рокли, които трябва да избягвате:

Рокли с драперии, които скриват фигурата, рокли в стил ампир, рокли с плисета под коляното, прави рокли.

 

“Правоъгълник”: Гуинет Полтроу

Рамене и ханш с еднаква ширина, слабоизразена талия, талията,плосък  ханш и малки гърди са отличителните черти на правоъгълната фигура. Дългокраките тръстикови момичета като актрисата Гуинет Полтроу с фини извивки и тип тяло „Правоъгълник“ изглеждат безумно в тесни рокли до пода и малко под коляното, които подчертават височината, дължината на краката.

Освен това обърнете внимание на вталените рокли А-силует с пухкав разкроен подгъв и волани в долната част, които визуално прикриват разликата между ханша и тънката талия.

И, разбира се, винаги търсете  рокли, които имат кръстосани линии в талията, презрамки, странични панели в контрастен цвят (ще ви помогнат да създадете илюзията за по-тънка талия и заоблени бедра) и широки контрастни колани (ще помогнат да се съсредоточи върху талията, като в същото време визуално я стесняват, поради контрастния цвят).

Какви рокли да носите?

Рокли с волани в областта на гърдите, драпирани рокли, прави рокли, бухнали рокли с големи декоративни детайли в горната част.

Какво да избягвате?  

Облегаващи вечерни рокли.

 

“Круша”: Дженифър Лопес

Идеалната рокля за типа фигура “Круша” е вталена, А-образна пола, с дължина под коляното или до пода. Тази опция ще подчертае най-силните места на такава фигура – тънка талия, гладка линия на ханша, изящен торс и спретнат гръден кош.

Вземете пример от най-известната “круша” – стилната красавица Дженифър Лопес.В най-успешните си дефилета на червения килим тя винаги избира рокли с тесен корсаж и разклещен подгъв и дори шлейф, както и рокли, изработени от вливащ се плат, който нежно подчертава линията до средата на бедрото, а след това ненатрапчиво се разширява отгоре надолу.

По правило момичетата с тяло тип „Круша“, често имат хубави рамене (вижте Джен!), така че рокли с едно рамо или с разкроено деколте могат да ви стоят много добре. Раменете са по-тесни от ханша, а талията винаги присъства,и  ако жена с крушовидна фигура напълнее, тогава мастните натрупвания се появяват главно на ханша, докато коремът остава плосък.

Какви рокли да носите?

Рокли в стил ампир с драперии на талията, рокли с V-образно деколте, рокли с декоративни елементи в горната част, рокли с корсет или лицева опора. Материалите, които са за предпочитане са сатен, воал и дантела.

Какво да избягвате?

Рокли с волани или големи джобове, особено в долната част.

 

“Ябълка”: Пенелопе Круз

Жените с фигура тип “Ябълка” имат относително тънки бедра, приблизително със същия размер като раменете, често тънки крака, нормални задни части, но изпъкнали коремчета , а талията им е невидима. Ако една жена от този тип наддаде килограми, мазнините ще се разпределят основно около талията и корема.

Ако обърнете внимание на известните личности, ще забележите, че много от тях имат тяло тип “Ябълка”, като темпераментната испанка Пенелопе Крус и Анджелина Джоли са най-ярките представители на този тип фигура.

Ако и вие сте “Ябълка”, то както при Пенелопе ще ви подхождат рокли с драперия и подчертана талия.

Не забравяйте да носите корсет или коригиращо бельо под вечерната рокля, което ще ви помогне да създадете илюзията за много тънка талия  и роклята ще ви пасне много по-добре.

Добре ще ви стоят и рокли от тънки, летящи, развяващи се материи,  например шифон.

Какви рокли да носите?

Ддълги, плътно прилепнали рокли, рокли с дълбоко деколте. Освен това обърнете внимание на стила ампир или рокли в гръцки стил – висока талия и отново драперия ще направят вашата фигура „Ябълка“ да изглежда по възможно най-добрия начин.

Какво да избягвате?

Плътно прилепнали рокли, конусовидни рокли или рокли с колан.

И, разбира се, всяка жена трябва да има малка черна рокля в гардероба си, която, допълнена с различни аксесоари, винаги може да се използва като вечерна рокля.

Необходимо е да се вслушвате в себе си, докато пробвате и си избирате рокля, и да я почувствате като своя.  В крайна сметка, ако една рокля отговаря на всички теоретични показатели, но жената се чувства неудобно в нея, тогава тя едва ли ще стане кралицата на вечерта, защото ще се чувства несигурна.

Не забравяйте за аксесоарите: бижута, чанта, обувки трябва да бъдат правилно подбрани, тъй като тяхното несъответствие може да развали общия ви вид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*