последни

Има ли отговор на въпроса “Разбираме ли демокрацията?” ще научим на първия КЛЮЧ Unplugged за 2022

Първият гост от новия сезон на КЛЮЧ Unplugged е Благослав Михайлов от онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg)

 

На 25 януари от 18:30 ч. в Dada Cultural Bar (ул. “Г. Бенковски” 10, София) ще старта новият сезон на събитията от серия КЛЮЧ Unplugged, чиято основна цел е в откровен разговор да представят хората, стоящи зад вдъхновяващи каузи.

В първото събитие за годината е с гост Благослав Михайлов от онлайн платформата „Стража“ (strazha.bg). Събитието е с вход свободен, но с ограничен достъп и ще се излъчва във Facebook страниците на Форум КЛЮЧ и НПО портал, както и в канала на 42training в YouTube.

Целта на онлайн проекта „Стража“ е да направи работата на Народното събрание по-разбираема за гражданите, чрез предоставяне на детайлна и разбираема информация за случващото се в парламента, така че всеки гражданин да може разбере и да вземе отношение по нея. Проектът е вдъхновен от немската платформа „Abgeordneten Watch“ и цели да адресира един от най-големите проблеми в българската политика, а именно – липсата на прозрачност. Затова Стража предоставя огромно количество данни от парламента – например поименни гласувания и дори поименни изказвания от стенограмите на пленарните заседания. Така по всяко време всеки гражданин може да види конкретен депутат как е гласувал и какво е говорил по даден въпрос.

“Идеята, която искаме да предадем на българското общество е, че демокрацията може да работи много по-добре с помощта на съвременните Интернет технологии. Защото за нас демокрацията не се ограничава до това да гласуваш на всеки 4-5 години.  Демокрацията е култура, начин на мислене, постоянна информираност и ангажираност от страна на гражданите. А съвременните Интернет технологии са показали, че могат да бъдат ефективни точно в това да информират и ангажират хората. Може би точно тези технологии ще трансформират демокрацията, дори в световен план.”, споделя Благослав Михайлов.

В рамките на новото издание на събитието водещият Александър Куманов от Форум КЛЮЧ и Благослав Михайлов ще търсят отговори на много въпроси, свързани с активизма и новите технологии, с гражданския контрол, с това какво кара младите хора да се интересуват и участват в случващото се в нашия парламент, какво им коства, какво им носи и на какво се надяват. И ще се опитат да опишат ясно процеса – от раждането на идеята за “Стража” до самата ѝ реализация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*