последни

Какво ново предлага туристическия бранш за предстоящите летни месеци

Туризмът е следващият голям сегмент, който предстои да бъде променен до неузнаваемост от технологиите, след като това се случи с търговията, рекламата и образованието. През пандемията туристическият сектор беше сред тези, ударени най-силно от мерките за ограничаване. Огромен брой резервации бяха анулирани, а само в България близо половината служители в бранша бяха освободени в началото на кризата. С постепенното отпадане на изискванията за изолация обаче интересът към туристическите услуги all inclusive златни пясъци се завръща и именно новите дигитални технологии са тези, които могат най-много да спомогнат за бързото възстановяване на сектора.

В следващите редове са описани някои от най-любопитните технологични тенденции в туристическата индустрия.

Хотелски онлайн платформи

Онлайн платформите в този сектор също се развиват много през последните месеци. „Първоначално се наложиха сайтовете за наемане на частни имоти, както и на стаи в хостели. Днес обаче все повече платформи предлагат почивки в първокласни хотели и секторът постепенно се убеди, че дигиталните технологии от заплаха могат да се превърнат в сериозен приходоизточник за него“ – добавя още Свилен Петков от Luxury Discounts. Създаденият от него проект позволява резервирането на множество от най-реномираните български хотели, а неотдавна сайтът стартира и кампания в подкрепа на туристическия бранш у нас, позволяваща на всеки желаещ да закупи при много изгодни условия ваучер, който да използва в продължение на една година.

Виртуална реалност

Макар и тези две технологии до сега да са се развивали предимно в областта на видеоигрите, все повече браншове поглеждат към техния огромен потенциал и туризмът не прави изключение. Вече има хотели, които експериментират с virtual reality приложения, чрез които да „потопят“ предварително бъдещите гости в своята атмосфера, да им представят по-реалистично комфорта на стаите, прилежащите плажове, ресторанти и да ги запознаят с туристическите атракции наоколо.

Криптовалути и блокчейн

Увеличава се и броят на хотелите, които приемат плащания в различни криптовалути като алтернатива на официалните пари, макар такива случаи все още да са екзотика и да се използват предимно с маркетингова цел. В бъдеще блокчейн технологията и базираните на нея „умни договори“ могат да автоматизират процеса на наемане на хотелски стаи, както и използването на множество туристически услуги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*