Жанет 45 представя „Красноречието на сардината“ от Бил Франсоа

Живеем на планета, чиято повърхност в по-голямата си част е заета от океани – но не знаем почти нищо за историите, които се съдържат в тях. В традицията на Рейчъл Карсън, Бил Франсоа ни припомня, че за да разберем тези истории трябва да се вслушаме в много различни гласове – на самотни китове, образовани октоподи и ненаситни риби тон. Трябва само да сме готови да ги чуем.

С лиризъм и прямота Франсоа заговаря на всеки един от тези гласове – без значение дали те обитават безкрая на морските дълбини, или чинията ни по време на вечеря. Историите в тази книга ще ви убедят, че е добре да познаваме тези гласове – и че си струва те да бъдат почетени. И съхранени.

Ник Пвенсон, автор на „Да подслушваш китове“

 

Франсоа е написал нещо, което е трудно за категоризиране: симфония, ода, хвалебствен химн, изразяващ любовта му към всичко, свързано с морето. Неговата научна подготовка му позволява да разбира деликатните механизми на морския свят – и да ги обясни на читателя. Погледът му към океана е оптимистичен, той е вгледан повече в неговите вълшебства, отколкото в заплахите, свързани с климатичните промени и други злокобни опасности. Да четеш тази книга е истинска наслада.

Booklist

 

С елегантна смесица от разкази, научни факти и хумор, Бил Франсоа ни очарова със заразната

си любов към живота под морските вълни. Подводните му мечтания разтварят черупките на

океанските тайни и откриват в тях истински перли.

Джонатан Балкомб, автор на „Супер муха, или какво знае рибата“

 

Пълна с увлекателни истории, остроумие и фин хумор. Просветляващото изследване на Бил Франсоа повежда читателя на вълнуващо научно и философско пътешествие из тайния живот на морските обитатели. „Красноречието на сардината“ е именно това: красноречива и необикновено четивна книга, пълна с откровения.

Марк Бекоф, съавтор на „Кучешки свят: Да си представим живота на кучетата в свят без хора“

 

Бил Франсоа ни повежда на очарователно пътуване, в което разкрива непознати за повечето от нас измерения на подводните дълбини. С таланта на разказвач и подхода на учен, той ни запознава с галерия от морски обитатели и извежда важни уроци за бъдещето на нашите океани, на които те могат да ни научат. „Красноречието на сардината“ е омайващo и проникновенo изследване на подводния свят на нашите реки, морета и океани, в което се преплитат лични истории, теория на физиката, притчи и исторически факти.

Винт Вирга, автор на „Душата на всички живи създания“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*