последни

Хари Потър ще се появи на серия от монети във Великобритания

Във Великобритания ще отбележат четвърт век от изданието на първия том с приключенията на знаменития малък магьосник Хари Потър със серия от монети, включително монета от 50 пени, предаде Франс прес.

“Кралският монетен двор пуска колекция от омагьосващи монети, за да отбележи 25-годишнината на “Хари Потър и философският камък” – първия том от постигналите феноменален успех приключения на магьосника и фантастичния свят, създаден от писателката Дж. К. Роулинг”, се посочва в специално изявление.

Серията ще включва четири монети с портрет на известния магьосник с очила, както и с влака “Хогуортс Експрес”, професор Албус Дъмбълдор и училището за вълшебство и магия “Хогуортс”.

От Кралския монетен двор уточняват, че са заложили на оптичен ефект, който имитира въздействието на “мълния” при завъртане пред светлината, постигнат с помощта на най-съвременен лазер и не само придава “магически” характер на монетите, но също така предоставя възможност за тяхното обезопасяване и удостоверяване на автентичността им.

От 1997 г. литературната поредица от седем тома проследява приключенията на младия магьосник Хари Потър в училището за вълшебство и магия “Хогуортс” и битката му с лорд Волдемор, който се стреми към безсмъртие.

Продажбите на книгите от поредицата възлизат на стотици милиони долари, а заснетите по нея осем филма са реализирали милиарди долари приходи.

Колекционерските монети, представени от Кралския монетен двор, включват и две монети с портрети на починалата миналия месец кралица Елизабет Втора. Други две са с официалния портрет на крал Чарлз Трети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*