Три уикенда гейминг събития в центъра на София през Дигиталния ноември

Sofia Game Jam свързва за поредна година гейм индустрията и младите хора   

 

От 11 до 27 ноември София отново се превръща в арена на гейм индустрията в България и ще демонстрира възможностите на младите хора за разработването на видеоигри. Осмото издание на Sofia Game Jam тази година ще се проведе в три поредни уикенда през ноември в столицата. Основните локации и генерални партньори са Френски институт в България и Полски културен институт.

Амбициозният фестивал има за цел да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видеоигри и специални ефекти в собствената си страна. За тази цел в рамките на SGJ 2022 влизат няколко основни събития – едноименият хакатон Sofia Game Jam, кариерен панаир с големи и малки български гейм студия и уикенд с лекции за гейм разработка.

Фестивалът Sofia Game Jam също така е част от инициативата „Дигитален ноември“, организирана от Френския институт в България, с подкрепата на Френския институт в Париж, Pontica Solutions и Chibi Phoenix.

Първата част – 48-часовия Game Jam (или хакатон) приключи на 13 ноември. В него взеха участие 80 участници, разпределени в 16 отбора. Те трябваше да разработят работеща игра за това кратко време и да го представят пред публиката. Победители са Unstable Conclusion с играта си 2022: A Midspace Journey, която може да се изпробва и изтегли безплатно от тук – https://manwe06.itch.io/2022-midspace-journey.

Темата за пръв път е дело не на глобалната иницатива Global Game Jam, а на дългогодишен гост на събитието и колега – чешкият музикален композитор Адам Спорка.

Второто събитие е през третия уикенд на ноември (19 и 20 ноември) и ще се проведе във Френския институт. То се състои от два пълни дни с лекции, а водещ ще бъде Венелин Тончев. Панелите са посветени на гейм индустрията с професионалисти от България и Европа. Поканени са да говорят знаменити хора от хърватската компания Croteam, създала поредицата Serious Sam и The Talos Principle, майстори на специалните ефекти в киното от българското студио WorldWide FX, визуални артисти от Hypixel Studios и Chaos, както и едни от най-важните членове на големи полски компании като 11 Bit Studios и Flying Wild Hog, които, изненадващо, също са българи.

Естествено, конференцията няма как да се състои и без приноса на български гейм студия. Виктор Кетипов от Kipi Interactive ще сподели за смисъла и корените на NFT-тата във видео игрите, Антон Славов ще ни даде своята гледна точка за бъдещето на арта в гейминга. Ще чуем и видим също така легендата Джулиан Голъп – името зад X-Com франчайза, който ще даде напъствия за младите инди студия. Като специален гост, е поканен Веселин Ефремов, който ще пристигне от Стокхолм, за да разкаже за кариерния си път от визуално зашеметяващия филм за роботи Adam до работата си в Unity Technologies. Входът на лекциите е свободен без възрастови ограничения.

Sofia Game Jam ще завърши с последната част на 26 и 27 ноември с кариерно изложение в Полския институт. То ще се проведе в обедните часове между 11 и 15 часа. Там може да се срещнете с популярните български студия и софтуер компании – Creative Assembly Sofia, Ubisoft Sofia, Black Sea Games, InfiniGods, Chibi Phoenix и Pontica Solutions. Посетителите ще имат шанса да се запознаят директно с най-големите български гейм студия, да научат за възможностите за работа и стаж в тях, и да получат специални подаръци, след като говорят с компаниите. Входът на лекциите е свободен без възрастови ограничения.

Sofia Game Jam 2022 се осъществява с генералната подкрепа и домакинство на Френски институт в България и Полския институт в София, както и партньорите на Френски институт – Pontica Solutions и Chibi Phoenix. Зад фестивала застават и едни от най-големите и основни гейм студия в страната – Creative Assembly Sofia, SEGA, Ubisoft Sofia, Incineration Productions, Black Sea Games, Chaos, Rebellious Software, Kipi Interactive и InfiniGods.

Професионалните напитки за участниците в хакатона на Sofia Game Jam са осигурени от дългогодишните партньори Coffee Spot и Monster Energy, както и на страхотните напитки Club Mate за стимулиране на креативната енергия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*