последни

Защо ни е страх от хлебарки?

За повечето хора хлебарките не са просто неприятни животинки, а биологични единици, които ни докарват до истински страх. Не са рядкост и случаите, в които индивиди развиват и крайни психологически състояния като фобии, като в частност тази от хлебарки се нарича катсаридафобия.

Но какво прави страхът от гадинките толкова разпространен, а желанието за унищожаване на хлебарки толкова искрено и силно? Оказва се, че тези ни пориви са до голяма степен нормални и оправдани.

Нека разгледаме в повече детайли какво представлява фобията, какви са психологическите предпоставки за развитието ѝ и най-важното: как да я преодолеем.

Какво е катсаридафобия?

Обикновено катсаридафобията се корени в травматично преживяване, свързано с хлебарка: като да се събудите от хлебарка, която се изкачва по спящото ви тяло. Или по-лошо.

Вследствие на подобна травма само мисълта, изписването или чуването на термина “хлебарка” причинява сериозен физически дискомфорт на организма, който ако не бъде овладян, може да се развие изключително скорострелно. А срещата с реален екземпляр почти сигурно ще е още по-емоционална.

Но защо не отприщваме същата реакция, когато се сблъскаме с по-опасни вредители, например комарите? Летящите насекоми са не само преносители на болести, но и се хранят с нашата кръв. Има ли някаква по-дълбока причина, поради която се наблюдава разлика в поведението ни?

Какво засилва естествения ни ужас от хлебарки?

Много хора страдат от катсаридафобия – ако сте сред тях, бъдете спокойни, защото далеч не сте сами. А ето и някои от причините, които допринасят за по-изострените реакции на организма ни спрямо хлебарките.

Основната причина е поведението на насекомите, тяхното специфично движение и стилът им на “промъкване”. Подобно на класически сюжет от филм на ужасите, хлебарките виреят в тъмнина и тишина. Те излизат през нощта и дебнат в сенките, надничат през пукнатини, където най-малко ги очакваме и ни причиняват усещане на постоянното безпокойство, че можем да ги срещнем.

А внезапната поява на пластичните хлебарки и резките им движения ни карат инстинктивно да подскочим, задействайки първичната реакция на “бягство или борба”, която е вродена у всички животни.

Как да преодолеем страха си от хлебарки?

Като при всяка отчетлива фобия, терапията доказано е най-добрият шанс за промяна. За хората, които не желаят да потърсят професионална помощ, се препоръчва да борят страха чрез информираност. Малко четене и получаването на повече детайли помага за облекчаване на огромния страх, който е формиран през годините.

Ако наберете достатъчно смелост, можете и целенасочено да започнете да виждате хлебарки в умерена степен и количество. Първо на изображение, после на живо, ако прецените, че сте готови. Постепенното излагане следва да намали чувствителността към вредителя.

Най-ефективното решение обаче си остава пълното елиминиране на хлебарките и увереността, че просто няма да ви се наложи да ги виждате никога. Естествено, не е необходимо лично ние да се ангажираме с подобна задача, а да ползваме жокер “Обади се на професионална ДДДД фирма”, като отлична алтернатива е реномираната и доказана в сферата “Превента”. Специалистите ще се погрижат за ефективното унищожение на хлебарките, а вие ще си останете само със страха и искреното желание никога повече да не се натъквате на тях в реалния живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*