Световноизвестни писатели и илюстратори пристигат в София за Международния литературен фестивал за деца и младежи

Днес и утре в програмата на шестото издание на Детския литературен фестивал, организиран от Асоциация „Българска книга“, като международни гости се включват трима любими съвременни автори и илюстратори.

Днес между 13:00 и 14:30 часа децата ще могат да се срещнат с испанската писателка Елия Барсело, наричана „дамата на множеството светове“ заради умението си да пише в различни жанрове. Тя ще представи книгата си „Да сътвориш Франкенщайн“, която е носител на престижната награда „Едебе“ за юношеска литература.

Утре, 1 юни, Фестивалът ще отбележи Деня на детето с изключително богата програма, акцент в която е срещата с финландския писател Томи Контио и художничката Елина Варста – авторите на поредицата „Куче на име Коте“. Контио е един от най-превежданите финландски автори. Любимите теми в неговото творчество са различията, доверието и приятелството, които според него трябва да присъстват в книгите за деца. Елина Варста пък е изтъкнат илюстратор и графичен дизайнер. Нейните илюстрации изиграват ключова роля в предаването на нюансите на историята, които иначе биха останали скрити между редовете за децата.

Фестивалната сцена се намира в парка пред НДК до статуята с лъва и предлага различни книжни занимания за децата. Интериорът е оформен с подкрепата на мебели „Виденов“. В шатрата е поместена изложба от висящи книги, вдъхновена от подобна арт инсталация на най-важното детско литературно събитие в Европа – Международният панаир на детската книга в Болоня. В изложбата са представени детските книги, носители на награди в трите национални литературни конкурса от последните години: „Константин Константинов“, „Перото“ и „Христо Г. Данов“, за да могат децата да се разходят сред тях, да ги открият със собствен поглед и да се чувстват на висотата на най-достойните отличия в полето на детското книгоиздаване в България. Част от изложбата са също така 15 „Пътуващи приказки“, разказвани от родителите, бабите и дядовците на деца-бежанци, които са били принудени да напуснат своите домове в търсене на по-спокоен и безопасен живот.

Шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи се провежда в рамките на Пролетния панаир на книгата и ще продължи до 4 юни 2023 г. Той е част от #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация „Българска книга“, осъществява се с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програмата „Едногодишен грант” – 2022 г. и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*