последни

„Силоз“ от Хю Хауи: книгата, вдъхновила едноименния сериал

Бестселър поредицата на Хю Хауи се завръща на български заедно с премиерата на сериала

 

Някои антиутопии са истински ужасяващи и въпреки това здраво хващат читателите в своята клопка. „Силоз“ от Хю Хауи е научнофантастичен роман, който държи в напрежение читателите от първата до последната страница и се нарежда сред най-обичаните антиутопични истории.

Скоро след премиерата на едноименния сериал на Apple TV+, „Силоз“ от Хю Хауи отново излиза на български език. Романът дълго отсъстваше от българските книжарници, но сега се завръща благодарение на изд. Artline Studios. Познатият превод на Ангел Ангелов този път е облечен в луксозно издание с твърди корици и обложка.

„Силоз“ е заглавието на първата книга от едноименната трилогия. Поредицата е бестселър на New York Times и в момента покорява класациите на Amazon с най-продавани заглавия за научна фантастика. Възраждането на успеха ѝ се дължи основно на екранизацията, която в момента излиза по Apple TV+. С всеки следващ епизод сериалът печели одобрението както на зрителите, така и на критиците. Главната роля играе Ребека Фъргюсън, а самият Хю Хауи е изпълнителен продуцент на Silo и неговата намеса в заснемането на продукцията със сигурност се забелязва.

Историята на „Силоз“ разкрива постапокалиптичен свят, където никой не е в безопасност. Векове след апокалипсиса човечеството оцелява на ръба, като намира убежище в огромен подземен силоз. Силоз, чието съществуване дори легендите не могат да обяснят. Единствената връзка на обитателите с външния свят е пикселизиран образ, предаван от камерите на повърхността: необятна сиво-кафява пустош, осеяна с трупове и кости чак до хоризонта.

Холстън, шерифът на силоза, винаги се е придържал към правилата на живота под земята. Един ден обаче започва да задава въпроси. А сега е напът да узнае отговорите, но в света на „Силоз“ никой не е в безопасност и ако лъжите не те убият… истината ще го направи.

Със „Силоз“ Хю Хауи създава нова класика на антиутопичната фантастика, която ще заинтригува читателите и ще ги потопи в постапокалиптичния си враждебен свят.

Хю Хауи е американски автор на научна фантастика. Книгите му са преведени на повече от 40 езика и са издадени в многохилядни тиражи в целия свят. Сериалът Silo на Apple TV+ е базиран на романа „Силоз“. Преди да се отдаде на писателската кариера, Хауи е работил като капитан на яхта, аудио техник, а също така е поправял и покриви.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*