Да пазаруваш онлайн

online-eshop

На запад пазаруването онлайн е ежедневие и част от живота на всеки “западняк”. В България, обаче, все още се гледа някак по-скептично на тази дейност.

Причината е, че ние все още не сме свикнали да пазаруваме онлайн, а предпочитаме винаги кеш, за да не ни излъжат, да не ни откраднат парите или пък просто, защото те са ни “под възглавницата” или “в джоба”. Още една причина би могла да бъде невъзможността на хората да “боравят” с онлайн системите за разплащане.

Ограничението от банките за “онлайн сметка”, също би могло да се окаже проблем в някои ситуации. Например, за някои плащания онлайн се изисква да направите транзакцията чрез онлайн система за разплащане, но проблема е, че се изисква електронен подпис, за да потвърдите транзакцията – нещо, което се издава от банката и в повечето случаи се изисква заплащане.

Ето защо, при нас,  в България, пазаруването онлайн е по-малко, в сравнение със други държави, за които дори може да се твърди, че хората оперират предимно с електронни пари там.

Все пак, според наблюдения на експерти, правейки сравнение и анализ с предишни години, може да се говори за ръст на продажбите, направени от електронни магазини.

Причината е, че “леда” започва леко да се чупи. Друга причина е в търговците.

Създаването на онлайн магазин е много по-изгодно за търговците, в сравнение със наемането на помещение, където да се направи офлайн такъв- причините:

1. По-евтино и изгодно;

2. Не се заплаща наем за помещение;

3. По-малко разходи за персонал;

4. По-малко разходи за поддръжка;

5. Може да се извършва търговия и без наличие на стоки (посредством дроп-шипинг);

6. Достигане до по-голяма аудитория и то таргетирана;

7. Осъществяване на повече продажби;

8. Един електронен магазин е много по-удобен за продажба, в сравнение със един офлайн;

9. Възможност за предлагане и продажба на уникални стоки в цялата страна, които се предлагат единствено във Вашия е-магазин, но могат да бъдат закупени от хора, от цялата страна.

10. Изработката на един такъв подобен магазин е много по-евтина;

11. Онлайн маркетинга е по-евтин;

Това са по-важните причини. Факт е, че този тип магазини крият много повече предимства и самия факт, че доста търговци се ориентират главно към този тип търговия, помага много и потребителите – потенциалните клиенти, да се доверяват все повече на онлайн магазините и да извършват все повече покупки онлайн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*