10 луди особености на старите автомобили

Когато си представим един автомобил по-стар от 30 години, определено се сещаме за обемиста кола. Старите коли всъщност са много по-странни, отколкото си мислите. Някои от функциите са по-напреднали от това, което можете да очаквате за времето си. Така или иначе те всичките до някаква степен са били смахнати.

    10. Минибар в жабката
50-те са годините на мартинитата и коктейлите. Били десетилетия преди глупавата “безопасна” революция на предпазните колани и въздушните възглавници, която се състояла през 70-те. Производителите на автомобили решили, че шофирането в нетрезво състояние е това, което всички готини деца правят. През 1957г. Кадилак Елдорадо включва минибар в жабката като стандартна характеристика.
9. Външна навигация
GPS е друго доста късно изобретение. Е, както се оказва, шофьорите през 30-те са имали достъп до бордова навигация, много по-сложна, отколкото може би се досещате. Навигацията работила с дълги свитъци хартия, които се прибирали в кутия, свързани с кабел вързан към скоростомера. Поради това, картите се прибирали с такава скорост с каквато се движела колата.
8. Автоматични колани
Предпазните колани не винаги са били често срещано явление в автомобилите. В началото, много производители ги предлагат като избор или лукс, и много хора, които ги имали не обръщали много внимание на носенето им. Но края на 70-те години, тъй като правителството става по-съзнателно за безопасността, автоматичните колани са създадени. Много от тези автоматични колани са били прикрепени към вратата по някакъв начин. Затварянето на вратата задейства коланите автоматично, и те се закопчават. Проблемът е, че те били толкова неудобни за ползване и повечето хора премахват коланите напълно.
7. Слушане на записана музика

Снимка източник: listverse

Днес всичко, което трябва за това, е един малък плейър и ще можете да слушате която песен си желаете и то по време на шофиране. Но как ще си слушате любимите песни по време на движение през 50-те? Крайслер е първата кола с фонограф, разбира се. Това по същество е един мини грамофон монтиран под радиото на колата. Той е свързан с радиото и може да бъде активиран с превключвател. Изглежда прекалено хубаво, за да е истина. Записите са създадени специално за използване в автомобилен фонограф, имали много ограничен избор, и както може би се досещате, прекъсват когато колата срещне дори и най-малката неравна повърхност.
6 Автоматични светлини
Автоматичните фарове изглеждат като наскоро изобретени, но старите коли ги имали. През 60-те години, General Motors представя Sentinel Twilight. Те включват автоматично фаровете в тъмни условия.
5. Аларма за излизане от пътя
Днес някои магистрали имат ръбови ивици по краищата на пътя, които произвеждат силен шум. Ако автомобилът клони към тях, събуждат заспалия водач. Тях ги е нямало през 30-те години, но е имало нещо друго. Малък метален гонгов звънец бил прекрипен под брадичката на водача така, че ако той си наколни главата ще закачи камбанката и тя ще го събуди.
4. Табелите с черепи
Не, черепите на регистрационните номера не се издавали само на хора, които са супер готини, те са се давали действително на супер ужасни шофьори. Или поне такъв бил планът. В Мемфис през 30-те, идеята била осъществена, за да знаят автомобилистите кой е добър шофьор и от кого да се пази. Тези, които продължават да нарушават трафик законите, ще бъдат принудени да използват специални черни регистрационни номера с череп и кости, а думите “Нарушител ЗДП.”
3. Кутия за кучета
Дори през 30-те, хората са знаели, че кучетата обичат да си показват главите през прозореца. Те също така осъзнали, че кучета изпускат нежеланото окосмяване на задната седалка, така че те трябвало изобретят нещо. Кутия за кучета, прикрепена към степенката на колата. Кучето може да се постави вътре и да получава свеж въздух чрез централен отвор.
2. Система за два волана
Може би ще трябва малко практика да се използва кола с две кормила. Предназначена да замени волана, тя използва две 13-см пластмасови пръстени, които могат да се въртят независимо един от друг. Тя очевидно прави пробив по-лесно да се разглежда и удобно да се контролира, тъй като ръцете не трябва да се движат много.
1. Конска каруца
Първият автомобил всъщност представлявал конска каруца без кон. Задвижвана от двигател, тя е революционно откритие за времето си. В началото хората са се страхували от чудото – каруца без кон да се движи и да издава страшни звуци. Ето вече над 120 години сме свидетели на това чудо на еволюцията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*