последни

Кога са се появили гимнастически зали за първи път?

Гимнастически зали

Вероятно някога сте посещавали гимнастически зали? А дали сте запознати с фактите около тяхната поява? Замисляли ли сте се някога как е възникнала идеята за създаването на гимнастически зали?

Е, сега ще ви представим кратък отговор:

Съществуват данни, че в Индия имало гимнастически зали още през XI век и те били създадени от тамошни атлети.

В по-ново време такива зали били обособени най-напред в училищата и колежите. Първата колежанска зала била построена в Харвардския университет през 1820 година. Движението за спортуване в гимнастически салони се зародило в Германия. То било популяризирано от немския учител Фридрих Ян и от едно политическо и спортно движение от XIX век, т.н. “гимнастици”.

В Съединените щати, движението на “гимнастиците”, придобило известност към края на XIX и началото на XX век. Те построили гимнастически зали в няколко града от типа на Синсинати и Сейнт Луис, в които голяма част от населението било от немски произход. Залите били използвани, както от възрастни, така и от младежи.

По-късно Младежката християнска асоциация (The Young Men’s Christian Association – YMCA), основана в Бостън през 1851 година, осигурявала зали, оборудвани за упражнения и игри, които същевременно били безопасно пристанище за проблемни младежи.

Това накратко е историята на гимнастическите зали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*