Най-странните галактики във вселената

Всеки е виждал снимки на галактики в училище, научни книги, но това, което може би не знаете е, че не всички галактики са създадени равни. В действителност, някои от тях са направо странно изглеждащи. Докато Млечния път може да изглежда девствен и почти безупречен и красив, някои от следните не са чак толкова.

10. Обект на Хоугgalaktiki_1

Обект на Хоуг почти изглежда като две отделни галактики, с ярко жълто струпване на звезди в центъра и син пръстен от звезди, разделени от голяма празнота на космоса. Но не, това е една галактика, по същия начин, Сатурн е една планета, а не планета с пръстен с форма на планета около него.

9. Arp 87 galaktiki_2 Arp 87 е това, което получавате, когато две галактики влязат в стоманена клетка. Сблъсъкът на две галактики води до това което виждате на снимката по-горе.

8. Галактики Антена  galaktiki_3 Ето, ние имаме друг чифт галактики поглъщащи се една друга, но са много по-далеч в процеса.

7. Галактика Сомбреро galaktiki_4 Галактиката Сомбреро, не е изненадваща, поразително прилича на шапката сомбреро. Той разполага с голям издутина в центъра, където главата на някакъв въображаем космически гигант може да влезе.

6. Кентавър А galaktiki_5 За нетренираното око, може да е трудно да се направи разграничение на Кентавър А, както е нищо забележително, но когато погледнем по-отблизо, има нещо странно ставащо тук.

5. Спиралата

galaktiki_6

4. NGC 474 galaktiki_7

3. NGC 660 galaktiki_8

2. NGC 2936 galaktiki_9

1. Галактика Окото galaktiki_10

Галактиката обявена за “Злото око” на вселената

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*