последни

3 известни обиди – как са се появили

1. Среден пръст – този жест произхожда отпреди 2 500 години. В древноримските хроники той се определя като digitus impudicus (“неприличен пръст”). Все там се сочи, че това е жест, с който се цели да се обиди другия. Отбелязано е, че жестът наподобява ере**ирал пе*ис.

Една популярна приказка за произхода на “средния пръст” пък, приписва жеста на уилските стрелци, които воювали на страната на англичаните срещу Франция. Французите отсичали пръсти на пленените стрелци, обикновено показалеца и средния пръст на дясната ръка. Според тази легенда, жестът “среден пръст” бил знак за открито предизвикателство от страна на тези, които били опазили пръстите си и все още може ли да стрелят.

>>>Вижте също и статията “Ругатни, ирония и новите думи (като cool) – как и кога са се появили?”>>>

2. F*ck – първата употреба на глагола в основното му значение “извършвам полово сношение” е в изречение от поемата “Бълхи, мухи и монаси” написана малко преди 1500-ната година: “Те (монасите) не отиват в рая, тъй като са се сношавали с жените на Ели (име на град)”. Макар Шекспир никога да не е използвал самата дума, той намеквал за нея в комедийни сцени в няколко пиеси.

През 1971 г. Върховният съд на Съединените щати постановил, че публичната демонстрация на полово сношение е защитена от първата и четиринайсетата поправка и не може да бъде обявена за престъпление.

“F*ck” се появява за пръв път в английския речник на Оксфорд (заедно с “cunt” – съответства на българската дума п****) през 1972 г. Първият разказ, в чието заглавие присъства думата “f*ck” вероятно е The Big Space F*ck (Голямото космическо чукане) на Кърт Вонегът, публикуван през 1972 г.

3. Известни псувни

През 1900 г. уелският принц Албърт Едуард произнесъл: “Мамка му, простреляха ме”, при опита за покушение върху него на железопътната гара в Брюксел.

По време на едно широко тиражирано спречкване в американския сенат от юни 2004  г. вицепрезидентът Дик Чейни казал на сенатор Патрик Лийхи или “да си е** майката”, или “да си го начука”. Демонстрирайки журналистическа предпазливост, вестник “Вашингтон таймс” съобщил, че вицепрезидентът “подтикнал г-н Лийхи да осъществи анатомически невъзможно с*ксуално деяние”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*