последни

Смарт часовник под 40,00 лв – ревю на DZ09

Смарт часовник DZ09

В днешното ревю ще обърнем внимание на смарт часовник DZ09. Умният часовник, при който конкурентно ниската цена се сблъсква с добро качество.

Световно безизвестния DZ09 наподобява изключително много модела със същото име на Memteq – не само външно, но и функционално. Основна разлика между двете устройства е цената като Memteq DZ09 е с около 50% по-скъп.

Разопаковане

Смарт часовник кутия

Стандартният комплект на нашето устройство включва:

  • 1бр. смарт часовник;
  • USB кабел за зареждане;
  • 1 бр. протектор;
  • Ръководство за употреба на английски;
  • 1 бр. кутия за съхранение;

Под капака на компактната кутия ни посреща самото устройство, а под него виждаме още едно ниво с три отделения. В едното се намира ръководството за употреба и протектора, второто помещава част от каишката на смарт часовника, а в третото виждаме USB кабела, който служи за зареждане и връзка с компютъра за прехвърляне на медийни файлове.

Дизайн

dz09-dizain

Китайският DZ09 се предлага в няколко цветови комбинации. Черна или сребриста каишка с черен или срерист корпус, както и кафява каишка със златист корпус. При нас за тест е версията с черна каишка и сребрист корпус.

Това, което впечатлява на пръв поглед е масивната катарама, здравата каишка от медицински силикон със защитно вътрешно покритие, защита на корпуса и подсилената пластмаса в задната част на корпуса.

Бутонът за включване и изключване се намира непосредствено под дисплея, в средата, а точно срещу него, над дисплея е разположена 0,3Mpx камера на устройството. Гнездото за връзка с USB кабела е разположен вляво. Говорителят на „умния часовник” се намира отзад, в долната лява част на устройството.

Устройство

DZ09

DZ09 разполага с 380mAh 1.4Wh литиево-йонна батерия, а под нея виждаме 2 слота – единият предназначен за microSD карта, а другия за СИМ карта.

Ето и някои от характеристиките на устройството в резюме

Според производствените характеристики, издръжливостта на батерията в режим на разговори е около 3,5 часа, а в режим на готовност около 180 часа. Времето необходимо за зареждане е около 1 час. Нашите тестове показаха, че в режим на готовност, часовника може да издържа до 7 дни без зареждане, а при комбинирано използване до 48 часа.

Що се отнася до дисплея, той е 1,56 TFT капацитивен тъч скрийн.

Смарт часовник DZ09 разполага с 0,3Mpx камера, която определено не може да се доближи до качеството на камерите от смартфоните, но все пак предвид цената на смарт устройството, няма място за недоволство.

Часовникът има функция за синхронизиране с камерата на телефона.

Благодарение на слота за Sim карта, той може да се използва като самостоятелно устройство за разговори, като микрофона и говорителя са разположени на едно и също място.

Устройството разполага със няколко теми за менюто, началния екран и скрийн часовника. Налична е цифрова и аналогова визуализация на часа.

Не е наличен български език за менюто, но пък са налице английски, френски, испански, полски, португалски, немски, италиански, индонезийски, китайски и персийски. Няма да ви е трудно да боравите с менюто.

Умното устройство поддържа мемори карта до 32GB. Налични са някои тематични настройки като за видео, галерия, звукозапис, календар, файлов мениджър, музикален плейър, будилник и калкулатор. Също така има полезни функции като търсачка, браузър, facebook app, WhatsUp app и Twitter app. Часовникът разполага със система против кражба и изгубване, крачкомер и още… След малко ще обърнем по-подробно внимание на опциите в DZ09.

Освен звуков сигнал, при устройството е налична и вибрация, която се активира при звънене или получаване на известия.

Функции

dz09

Смарт часовникът се включва сравнително бързо – за по-малко от 8 секунди. И е доста пъргав – без излишни забавяния при прелистване в менюто, настройване или използване на някоя от функциите.

Началният екран включва часовник, дата, информация за режима и батерията на устройството, 2 бързи бутона за набиране и телефонен указател, информационни иконки в горната част на екрана, които показват, например дали смарт часовника е свързан с телефон, дали Bluetooth е включен към момента, както и друга полезна информация. Също така на началният екран ще видите бърз бутон за Настройки на устройството и бутон за менюто.

Менюто се състои от няколко страници, с по 4 бутона, които предлагат различна функционалност.

На първа страница са разположени бутоните за бързо набиране, съобщения (където можете да пишете и изпращате, получавате и прочитате SMS, а също така има възможност и за запазване на чернови или преглед на съобщения чрез Bluetooth. Бутонът за Контакти показва наличните контакти във вашия телефон чрез Bluetooth, но също така имате възможност да запазвате телефонни номера и през самия „умен часовник”. На тази страница се намира и бутона за история на повикванията.

Следващата страница съдържа бутон за известия чрез Bluetooth, бутон за отдалечен достъп до камера, чрез който можете да правите снимки с камерата на телефона от вашия часовник. Достъпни са файлов мениджър и приложение за преглед на изображения.

Устройството разполага с Календар, калкулатор и има възможност за настройване на аларма. Също така разполага с аудио плейър, рекордер и собствена камера.

Както вече споменахме, свързва се с телефона чрез Блутуут. С това, обаче възможностите на DZ09 не се изчерпват. „Умният часовник” разполага с „Педометър” (крачкомер), Sleep Monitor (за следене качеството на съня) и нотификации за раздвижване, подходящи за тези, които работят седнали. Приложението им напомня през определено време, че е дошъл момента за раздвижване. Периодите могат да се настройват ръчно.

Една от функциите, които допадат изключително много е Anti-lost функцията. Чрез нея можете да активирате звъненето на телефона си, ако не можете да го откриете или пък да го предпазите от загуба. При отдалечаване на повече от 10 метра, устройството автоматично започва да вибрира и звъни, известявайки ви, че смартфона ви е отдалечен.

При този модел са налични браузър, Facebook, Twitter и Whatsapp. За да ги използвате, обаче е необходимо използването на сим карта с мобилен интернет. Опитът ни да тестваме тези приложения със сим карта на Теленор беше неуспешен. Устройството изисква наличието на T-mobile карта. Ограничението важи само за интернет приложенията. Иначе, сим картите на българските мобилни оператори работят без проблем по отношение на повикванията и sms-те.

И все пак, има начин да получавате известия от любимите си социални мрежи, системи съобщения и напомняния от телефона, директно на вашия смарт часовник. Това е възможно с помощта на приложение наречено BT Notification, което можете да изтеглите от GooglePlay магазина. Освен, че чрез него има възможност да получавате известия, можете да избирате и от кои приложения да бъдат те.

Това, което не ми допада е, че всеки път щом изключите и включите устройството наново, се налага отново настройване на час и дата. Но това само при положение, че не сте ги синхронизирали с телефона си. Ако сте, то настройването ще става автоматично.

Обобщение

Смарт часовник DZ09 е устройство, с което можете да се сдобиете за цена под 40,00лв – оферта близка до обикновен часовник, който обаче няма да има всичките „екстри”, налични при DZ09. Така, че ако търсите читав „умен часовник”, съчетан с ниска цена, то DZ09 трябва да е една от възможностите ви.

Още интересни ревюта можете да откриете в сайта ни TeenPortall.com.

 

преглед

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*