Първото Национално студентско състезание по дебати у нас ще се проведе на 21 и 22 октомври

Студенти от цялата страна ще премерят сили в първото по рода си у нас Национално студентско състезание по дебати. Събитието ще се проведе на 21 и 22 октомври 2017 година в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Организатор е Асоциация дебати.

Състезателните дебати са игра с ясно изразен образователен характер, при която участниците дискутират по различни значими обществени теми. Предстоящата надпревара ще се проведе във формат „Британски парламентарен“. Това е най-популярния стил за състезателни дебати, при който отборите са разделени на „правителство“ и „опозиция“, като първите защитават предварително определена теза, а вторите я оборват. Специално назначени съдии определят отбора – победител. Във всяка среща участват по два отбора от страната на правителството, както и два от страната на опозицията. При равен резултат в края на дебата, победителят се избира на база качество на представените аргументи, способност за оборване на опонентите и стил.

„Дебатите предлагат нов поглед върху света, който един млад и неопитен човек трудно би открил сам. Вярвам, че всички участници в предстоящото състезание ще открият нещо за себе си от срещите и дискусиите със своите колеги от различните университети в България“ – сподели Лъчезара Тонева, член на екипа на Асоциация дебати и студент по право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Събитието се провежда непосредствено след състезанието „Дебати за бъдещето“, организирано от Pixelmedia.bg, в което ученици и студенти дискутираха бъдещето на човечеството, под влиянието на различни нови технологии.
Повече подробности за националното студентско състезание по дебати можете да намерите на неговата фейсбук страница: goo.gl/JgUQHZ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*