Кои са най-често срещаните стоматологични оплаквания

Пациентите посещават стоматологичен кабинет по различни причини, но най-често срещаните оплаквания са поява на кариеси, болка в зъбите и проблеми с венците. Нито едно от тези неразположения не бива да се пренебрегва и да се лекува у дома, защото това може да доведе до усложнения и още по-големи дентални проблеми.

За съжаление, кариесите са все по-често срещан проблем при хора от различна възраст. Основният причинител на кариеси е зъбната плака, която се натрупва по зъбите. През деня и нощта остатъците от храна и напитки произвеждат киселини, които повреждат структурата на зъбите.

Миенето на зъбите по два пъти на ден и избягването на храни, богати на захар, може да ни предпази от кариес, но съществува становище, че развитието на кариес може да бъде в резултат на генетично предразположение.

Зъбната болка е друг характерен симптом за това, че нещо със зъбите ни не е наред. В случай, че се появи е важно да се реагира навреме, за да не се получат усложнения.

Колкото по-рано се установи наличие на кариес и той се лекува, толкова по-малка част от зъба се отнема по време на манипулацията. Ако кариеса не се лекува дълго време се получават усложнения и може да се образува пулпит, при което се засяга нерв. Това може да причини големи неприятности и много болка на пациента.

Симптоматиката на пулпит е остра туптяща болка, която може да е концентрирана само в болния зъб или да се разпространява към челюстта.

В първия случай става дума за локален пулпит, а във втория за дифузен пулпит. При всички положения, състоянието на пациента е много сериозно и трябва незабавно да се потърси консултация с дентален специалист. Диагностиката на това къде точно е пулпита е затруднена поради факта, че пациента трудно може да определи и посочи от кой зъб идва болката.

Стоматологичното лечение при подобни дентални проблеми трябва да се извърши час по-скоро и стриктно да се спазват препоръките на зъболекаря.

Колкото и да пазим здравето на зъбите си и да поддържаме орална хигиена, за жалост не сме застраховани от травми, които могат да причинят счупване на зъб, разкъсване на меките тъкани, дори счупване на челюстта.

В подобни неприятни ситуации трябва да посетим зъболекарски кабинет по спешност. Тогава се налага корекция на зъбите, поставяне на импланти, мостове, шини.

Цените на зъболекарските услуги зависят от степента на сложност на тези манипулации както и от качеството на материалите, с които вашият стоматолог работи. Например, цени за избелване на зъбите зависят от това дали избелването ще се извърши в кабинета еднократно, или ще протече в домашни условия за двуседмичен период.

Добре е да имате собствен дентален лекар, който да познава добре вашето състояние и да намери най-добрия подход към вас.

Взаимоотношенията стоматолог – пациент са много специфични и именно по време на изграждането на този контакт се постига така необходимото доверие и увереност, че пациента получава най-доброто лечение.

Разбира се, не всичко в едно лечение или общуване между денталния лекар и пациента може да протече гладко. Никой не е застрахован от възникване на конфликти или недоразумения. Трябва да се има предвид, че така както един пациент може да реши да смени своя зъболекар, така и самият стоматолог може да прецени, че не желае да лекува даден пациент.

Причините за това могат да бъдат ненавременно плащане на зъболекарски услуги, неявяване на контролни прегледи, недобронамерено поведение и лоша комуникация, конфликти и напрежение.

Запазването за час за зъболекар е сериозен ангажимент както за пациента, така и за денталния лекар. В случай, че тези часове не се спазват, както от страна на стоматолога, така и от страна на пациента, е съвсем закономерно да възникне конфликт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*