Анатомията на един уебсайт

С увеличаване достъпността на онлайн платформите, все повече хора без технически познания взимат решение да създадат свой сайт. Малки и микро – фирми, стартиращи предприемачи, неправителствени организации, еднолични търговци и представители на свободните професии осъзнават какви са предимствата от качественото присъствие в интернет. В резултат на това се увеличава и броят на собствениците на уебсайтове, които не са запознати с темата и нямат ясна представа какво е сайт, как се създава той, колко важно е да притежаваш на свое име домейна на своя сайт, какви са типовете хостинг и как да избереш оптималния сред тях.

 

„Интернет става по-достъпен за малките фирми и обикновените хора, което им носи повече възможности за популяризиране и цялостно повишаване на тяхната конкурентоспособност. Това обаче налага нуждата от образователна кампания по темата, която да улесни новите собственици на уебсайтове и да ги информира за предимствата и предизвикателствата, свързани с притежаването на сайт“ – посочва Цветелина Ненкова, Маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ. Като част от дългосрочните усилия на дружеството, то публикува базова информация на достъпен език за всеки елемент от изработването на уебсайт – от домейна, до създаването на дизайн и използването на CMS платформи.

 

Домейн

 

Домейнът е уникалното име на всеки уебсайт – например superhosting.bg. Преди да създадете своя уебсайт, вие трябва да си изберете домейн, да проверите дали е свободен и след това да го закупите. Важно уточнение е, че домейните се закупуват за определен период (една година, две години или др.) и трябва да се подновят преди изтичането на този период. В противен случай можете да изгубите домейна и сайтът ви да престане да е видим в интернет. Домейнът е дигитален актив, не по-малко значим за една фирма, отколкото е нейната марка и затова трябва да се пази грижливо. Можете да избирате между множество разширения или т.нар. „домейни от първо ниво“ (TLD – Top Level Domains). Сред тях са общите домейни от първо ниво (gTLD – general Top Level Domains) като .com, .net, .info, .org и др., националните домейни от първо ниво (ccTLD – country code Top Level domain) като .bg и др., както и нови общи домейни като .site, .shop, .blog, .live, .hotel, .cars, .music, .news и др.

 

Хостинг

 

Когато си създадете или някой разработи за вас вашия уебсайт, той няма автоматично да бъде видим в интернет. За да стане това, той трябва да бъде разположен на сървър, който е надеждно свързан с мрежата. Тази услуга, се нарича хостинг. Има различни видове хостинг – от споделен хостинг, през виртуален сървър (т.нар. VPS – Virtual Private Server) и др. Когато избирате хостинг компания, най-важното е тя да ви предлага качествена и надеждна услуга, поддръжка 24 часа в денонощието и седем дена в седмицата, както и лесен за използване администраторски панел за вашия сайт.

 

WordPress и други CMS платформи

 

Един уебсайт може да се създаде чрез WordPress или друга CMS (Content Management System), чрез SaaS услуга като например платформата за онлайн магазини Shopiko, както и чрез програмиране „от нулата“. Платформите от типа CMS са цялостни инструменти за изграждане и поддържане на сайтове в интернет. Те са базирани на популярните уеб езици за програмиране, но позволяват на всеки желаещ да си направи сайт, без да знае нито един такъв език.

 

Най-популярната такава платформа към момента е WordPress, на която според някои данни са базирани около 25% от всички уебсайтове в света. С нея може лесно да бъде създаден хубав сайт, а с помощта на допълнителните разширения (плъгини) той може да се сдобие с разнообразни функционалности. Платформата е подходяща например за изработка на първия фирмен сайт на една малка фирма, в който тя да опише своята дейност, да включи контакти и друга базова информация.

 

СуперХостинг.БГ улеснява работата с WordPress, като позволява стартирането на сайтове направо през своя админ панел, посредством специалния инструмент WordPress Manager by SuperHosting.BG. Информация за създаването на сайт с WordPress в няколко лесни стъпки можете да откриете тук: https://blog.superhosting.bg/website-with-wordpress-in-three-simple-steps.html

 

Създаване на сайт чрез SaaS услуга

 

Shopiko e българска платформa за онлайн магазини, предлаганa на абонаментен принцип (по модела SaaS – Software as a Service). Това означава, че с нея може лесно да бъде създаден пълноценен онлайн магазин, като се заплащат малки месечни такси за неговото използване. Онлайн магазините са сайтове, снабдени с функционалност за интернет продажби, включително възможност за представяне на продукти, тяхното поръчване и заплащане направо през сайта, организирането на промоции, интеграцията с куриерски услуги и др.

 

Дизайн и уеб разработка

 

Освен чрез платформи като WordPress и Shopiko, друг вариант за създаване на уебсайт е той да бъде разработен от нулата (т.нар. custom разработка). Това включва създаване на дизайн от професионален дизайнер и последващо програмиране от уеб програмист. Разбира се, в този случай също е необходимо закупуването на домейн и хостинг. Най-често за разработка се използват езици като HTML (Hyper Text Markup Language), CSS (Cascading Style Sheets) – език за описание на стиловете в сайта, Java Script и PHP. Ако изберете този подход, със сигурност ще имате нужда от надежден партньор в разработката на сайтове. На сайта на СуперХостинг.БГ също има страница с партньори, от които всеки желаещ може да избере според различни критерии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*