последни

ABLE Mentor отвори кандидатстването за десети сезон на безплатната програмата за развитие на ученици от 10-ти и 11-ти клас

Срокът за кандидатстване на ученици и ментори е 5-ти октомври

Кандидатстването за юбилейния десети сезон на първата програма за индивидуално менторство на ученици от 10-ти и 11-ти клас е отворено, обявиха организаторите. Тази есен ABLE Mentor ще се проведе отново напълно безплатно за участниците в пет града в страната като това са София, Благоевград, Пазарджик, Дупница и Шумен. Проектът е разработен и се администрира от Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Менторската програма

Участниците в ABLE Mentor работят по собствен проект с личен ментор в рамките на поне три месеца, като могат да избират между три направления – личностно развитие, бизнес проект и/или социална инициатива.

Целта на програмата е да развива слабо застъпени в традиционното образование умения като работа в екип, създаване на мрежа от контакти и презентационни умения, да предоставя среда за успешно кариерно и личностно развитие като междувременно създава незабравими приятелства и дълготрайни контакти.

За младите професионалисти менторството дава възможност да предадат ценния си опит и знания на учениците, както и да развиват лидерския си потенциал, а също и да се срещнат с интересни хора в обширната мрежа на програмата.

Малка част от проектите, започнали в програмата, са литературен клуб за млади автори „Отвъд кориците“, модна колекция с фолклорни мотиви, насочена за работещата жена – Moryana Style, и документален филм за младите хора на София и изборите, пред които са изправени Бягство към София.gif.

Как се кандидатства

Кандидатстването става на сайта на програмата ablementor.bg до 5-ти октомври за София и Дупница, 7-ми за Благоевград, 14-ти за Шумен и 26-ти за Пазарджик, като е необходимо менторите да изпратят CV, а след това и да се явят на интервю, като целта е да се гарантира добрата работа и взаимодействие в менторските двойки.

За да бъде валидна кандидатурата им, учениците пък трябва да отговорят на няколко въпроса, свързани с техните интереси и желания, и най-вече какъв проект искат да развиват в рамките на програмата.

Повече информация можете да намерите на уебсайта на инициативата или на Facebook страницата им.

За ABLE Mentor

ABLE Mentor започва през 2014 г. като проект за групово менторство в няколко училища в София, като основната цел е кариерно ориентиране. Инициативата е насочена към установения масов проблем на ниска информираност и затруднението на българския ученик да вземе решение за посоката на продължаване на образованието си. Заради ниската ефективност на този формат, ABLE Mentor се преобразува в тримесечна програма за индивидуално менторство. В тази си форма до момента тя се е провела в десет града и в нея са взели участие повече от хиляда участника в ролята на ученици и ментори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*