Новата уестърн игра Red Dead Redemption 2 впечатлява с реализъм

 

Rockstar Games са от онези имена в гейм индустрията, които през годините винаги са били синоним на качество и революционни идеи. От момента, когато на практика създадоха оупън уърлд жанра в съвременния му вид с Grand Theft Auto III през 2001 година, до изумително звучащото, но напълно реално разкритие, че към днешна дата, издаденият през 2013 година Grand Theft Auto V е най-успешният развлекателен продукт в човешката история, задминал по приходи не просто всяка друга игра, но и всеки филм или музикален албум, стоящите зад името Rockstar братя Сам и Дан Хаузър на практика не са взимали погрешно решение. И винаги са тласкали гейминга напред.

 

В резултат, още от обявяването на новия проект на студиото – продължението (или – погледнато от сюжетна гледна точка – предисторията) на ситуирания в Америка от 19 век уестърн Red Dead Redemption от 2010 година – всички погледи бяха фокусирани върху играта, а очакванията бяха космически. Но въпреки това най-вероятно никой не е очаквал това, което получихме в крайна точка. А именно – игра, която налага нови стандарти в гейминга, извеждайки го на изцяло ново ниво. Световните медии не закъсняха с белязани от върхови оценки ревюта и категорични изявления, че Red Dead Redemption 2 не просто е най-добрата игра на 2018-та година. Епичното ново приключение на Rockstar Games е най-високо оцененото заглавие за конзолите от настоящата генерация изобщо! При това тук не говорим за мнения на шумно изразяващи фенщината си ютюбъри и блогъри, а за престижни медии, третиращи Red Dead Redemption 2 като новина от световна величина. Играта може да бъде открита в магазините от единствената специализирана верига за компютърни и видеоигри в България – Pulsar Games, както и за онлайн поръчки на www.pulsar.bg.

 

На какво се дължат всички тези суперлативи? Като за начало, техническата реализация на Red Dead Redemption 2 е изумителна. Трейлърите за играта предизвикаха закономерен скептицизъм, защото на много хора им беше трудно да повярват, че подобен фотореализъм е възможен, особено на фиксирания хардуеър на PlayStation 4 и Xbox One, но след премиерата всички се убедиха с очите си, че новият уестърн на Rockstar наистина изглежда и се движи по този начин и в рекламната кампания не е имало никакви подли трикове.

 

Трейлърите наистина показват реални геймплейни кадри. Кадри от един свят, един отрязък от една различна епоха, който изглежда като истински до последния детайл и последното движение. Един свят, населяван от реални хора, живеещи ежедневния си живот; свят, с напълно реална и функционираща екосистема; свят, следващ познатите ни закони на физиката и природата. Свят, в който централният герой е човешко същество, което може да надебелее или отслабне в зависимост от това, с какво го храни играча, човешко същество, на което може да му е топло или студено, човешко същество, което трябва да се къпе, защото околните няма да реагират добре на телесната му миризма. И най-вече – човешко същество, чрез което геймърите ще решат каква да бъде съдбата на този свят, в който всяко действие носи своите съвсем адекватни спрямо едно реално общество и една реална околна среда последствия.

 

Както стана ясно, историята предшества тази на оригиналния Red Dead Redemption и ни пренася в Америка от 1899 година. Епохата на Дивия запад е към края си и служителите на закона преследват последните останали престъпни банди. Тези, които не се предадат и не свалят оръжие, биват убивани.

След драматичния провал на старателно планиран обир в град Блекуотър, Артър Морган и неговите събратя от бандата на Ван дер Линд са принудени да бягат. С федерални агенти и ловци на глави по петите им, бандитите трябва да плячкосват и да се бият на живот и смърт по пътя си към сърцето на американската пустош и потенциалното спасение. Когато обаче разногласията между бегълците от закона започват да стават по-застрашителни от преследвачите им, Артър трябва да направи тежкия избор между собствените си идеали и предаността му към бандата, която на практика го е отгледала.

На играчите се пада именно ролята на Артър и именно те ще трябва да му помогнат да направи този избор. Ще трябва да погледнат на света през очите на един престъпник, чийто живот е застрашен от собствените му морални принципи в една история, която би могла без проблем да се нареди сред най-добрите представители на киното и литературата по отношение на дълбочина и многопластовост на образите.

 

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=eaW0tYpxyp0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*