Двата хормона от решаващо значение за забременяване

За да изпълни една от най-важните си мисии – раждането на дете, всяка жена трябва да следи и стриктно да контролира своето здравословно състояние. Към това спадат ежегодни профилактични прегледи, съблюдаване на разумен полов живот, строга хигиена и изследване на хормони, като последното се явява необходимо, когато жената вече планира скорошно забременяване.

Освен естроген и прогестерон, които са двата основни чисто женски хормона, има още два, които се срещат и при двата пола и за които задължително се правят изследвания. Те са от решаващо значение за сдобиване с дете, тъй като посочват способността за оплождане на яйцеклетките, както и запасът от яйцеклетки. Въпреки широкоразпространеното мнение, че с напредване на възрастта на жената яйчниците ѝ произвеждат все по-малко годни за оплождане яйцеклетки, практиката сочи, че това невинаги отговаря на истината и в немалко случаи пациентки под 30-годишна възраст също страдат от намаляване на яйчниковия запас.

Кои са двата хормона, чието ниво задължително трябва да се провери при планиране на бременност?

  • Антимюлеров хормон – или Димеричен гликопротеин (АМН). Той представлява най-точният тест за репродуктивна способност, яйчников запас и евентуално настъпване на менопауза. Може да бъде извършен по всяко време на цикъла и денонощието. Взема се кръв, като се изисква дамата да бъде гладна и жадна преди теста. Също така, поне 3 дни преди това, пациентката трябва да избягва консумация на алкохол, тютюнопушене, прекомерни физически упражнения, приемане на лекарства, разболяване и не на последно място: стрес. Интересното е, че този хормон започва да се развива още в утробата на жената. Антимюлеровият хормон е пряко свързан с работата на другия важен хормон –
  • Фоликустимулиращ хормон (FSH) – той е този, който регулира процеса на узряване на яйцеклетките – при жените и на сперматозоидите – при мъжете. Благодарение на този хормон се секретира и естрогенът, пряко помагащ за забременяване, тъй като идва от зреещ фоликул. Кога трябва да бъде извършен тестът за FSH? Тук има правило – трябва да се отиде в лабораторията в деня, в който менструцията е най-обилна, най-често това е вторият или третият ден от началото ѝ.

Този хормон се произвежда от хипофизата – жлеза, намираща се в мозъка. Ето защо стресът и напрежението не се отразяват добре на работата му и това трябва да се знае. За да забременеете, добре е да сте спокойни.

Разполагайки с резултатите от двата теста, вашият гинеколог може да определи плодовитостта ви и съответно, да предприеме мерки за лечение и за по-нататъшния процес, стигащ до едно успешно забременяване и износване на плода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*