последни

Най-често срещаните грешки при създаване на уебсайт

Какво да имаме предвид, когато започваме да изграждаме своето присъствие в мрежата

 

С развитието на дигиталната икономика през последните години все повече български фирми и представители на свободните професии взимат решение за създаване на собствен уебсайт. Най-често това са хора, чиито опит и познания са в друга област и тепърва се сблъскват с много от аспектите на интернет бизнеса. Екипът на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ комуникира от дълги години със собствениците на сайтове у нас и публикува най-често срещаните грешки при стартирането на проекти в интернет, с цел да предпази от тях настоящите и бъдещите собственици на сайтове.

 

Наш ли е наистина домейнът на сайта ни?

 

Домейнът е уникалното име на уебсайта и представлява важен фирмен актив, който по значение се нарежда до търговската марка или името на фирмата. Въпреки това, все още огромен брой ръководители на малък бизнес или самонаети специалисти не притежават домейна на своя сайт, а са оставили уеб дизайнера или фирмата, която е направила техния сайт да го закупи от свое име. В резултат много от тях след година или две установяват с изненада, че ще изгубят сайта си, защото домейнът не може да бъде подновен, а вече нямат връзка с лицето, което го е регистрирало.

 

Каква професионална електронна поща вдъхва доверие?

 

Когато закупим домейн и хостинг услуга, получаваме от нашата хостинг компания възможност да създадем към него безплатно имейл адреси с името на нашия сайт. Изненадващ е броят на бизнесите, които все още използват за официалната си фирмена кореспонденция електронна поща към безплатна интернет платформа и дори я поставят  на визитките си. Това изглежда изключително несериозно в очите на много техни клиенти и партньори,  иможе да доведе дори до загуба на бизнес възможности.

 

Използваме ли подходящо хостинг решение?

 

Когато закупуваме хостинг за своя уебсайт, е нормално да търсим по-достъпен план. Важно е обаче да имаме предвид, че с развитието на нашия сайт и увеличаването на посещенията, постепенно проектът ще има нужда от повече ресурси. Затова е от ключово значение своевременно да преминем към подходящия план на адекватната услуга, преди сайтът да е „паднал“ поради недостатъчни ресурси. Необходимо е да имаме предвид, че дори и наличните ресурси да са достатъчни през повечето време, в определени пикови моменти на посещаемостта (например по време на „черен петък“ или при промоционални кампании, водещи много посетители) те могат да се окажат недостатъчни. Затова е препоръчително да съобразим използваното хостинг решение не само с ежедневните нива на посещаемост, а и с пиковете, в които интересът към сайта ни е необикновено висок и съответно би било най-неприятно той да не е видим онлайн точно тогава.

 

Ами сигурността?

 

През последните години СуперХостинг.БГ инвестира много средства и усилия в защита на сайтовете на своите клиенти и в резултат те са почти на 100% защитени от най-широко разпространените типове атаки в интернет. Въпреки това сигурността си остава споделена отговорност и собствениците на сайтове също имат своята роля в процеса. Сред най-често срещаните грешки в това отношение са, че те слагат прекалено слаби пароли на своите сайтове, което позволява да бъдат хакнати лесно, както и че използват безплатни WordPress шаблони и плъгини с неизвестен произход или не ги обновяват редовно.

 

Грижете се за развитието на бизнеса си с маркетинг и реклама

 

Създаването на уебсайт действително предлага много нови възможности за достигане до потенциални клиенти. Това обаче не става от самосебе си. Факт е, че да си направите сайт става все по-лесно, благодарение на подобрението в платформите за изработка на сайт и други нови завършени решения.  За да достигнете обаче до най-подходящите клиенти, е важно да положите усилия  за последващото маркетиране на Вашия сайт. Започнете с банери и платена дигитална реклама, оптимизация за търсачки и добре планирана комуникация в социалните мрежи. А след това надградете с  огромните нови възможности, които предоставя интернет.

 

Страница в социалните мрежи вместо уебсайт

 

И накрая – често срещана грешка е, че вместо да създадат пълноценен сайт със собствен домейн, някои уеб предприемачи разчитат на ограничените възможности на бизнес страница в една или повече социални мрежи. Този подход не предоставя пълноценно уеб присъствие, особено във време, когато най-големите социални мрежи правят все по-трудно безплатното достигане до конкретни аудитории. Днес да си направим сайт е достатъчно достъпно и лесно, за да си позволим да разчитаме само на  страница в социална платформа, където във всеки момент правилата могат да бъдат променени по причини, независещи от нас.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*