последни

Топ причини да твърдим, че тийновете продължават да полудяват по Nike

Young adults holding colorful speech bubbles

Тийнейджърите са онази част от пазара, за която брандовете – най-вече модните – се борят с най-яростни усилия, маркетингови и рекламни трикове, внедряват най-много ресурс за продуктов асортимент и изобщо влагат най-много инвестиции, за да ги задържат като клиенти. В сферата на спортните стоки и аксесоари сякаш борбата е най-жестока. Тук, естествено, основните играчи са лидерите Adidas, Puma и естествено, Nike. Ако си мислите, че Adidas все още са на върха на пирамидата, лъжете се. Оказа се, че Puma стават все по-конкурентноспособни сред младите, а Nike…Какво да кажем за тях? Имаме си цял списък с причини да твърдим, че тийновете продължават да полудяват по тях. Влезте в някоя фитнес зала и се уверете на 100% в това. Пребройте младежите с мъжки суичър Nike, а сега пребройте общия брой посетители в залата. Сами можете да си направите изводите си за себе си. Ние обаче имаме доста по-сериозни доказателства да смятаме, че тийновете все повече отдават превес на Nike.

Nike като спортния лидер сред младите – статистика и тенденции

Според редица проучвания младежите на възраст от 12 до 22 години са поколение, което не просто стриктно спазва модните тенденции днес, ами прави далеч по-сериозен от гледна точка на информираност избор от преди при пазаруване на дрехи и обувки. Днешните тийнове, например са наясно с историята на Nike, веднага щом видят някой мъжки суичър Nike, могат бързо да разберат дали е от последната колекция, реплика или остарял, ретро, но все пак готин модел, а освен това се интересуват и от начина на изработка на стоките, а дори и от използваните специалните технологии, които са патентовани от компаниите. Ето защо предпочитанието на младежите към Nike е не просто доказано и видно, но то е и обосновано, което може да даде само повод за високо самочувствие на компанията. Тийновете вече не обичат Nike просто защото Nike е модерно, те си имат конкретни причини да избират именно този бранд:

  • 35% от младежите в САЩ твърдят, че имат проблеми с изпотяването и това ги кара да се срамуват. С технологията dri-fit те намират добро решение за проблема.
  • Над 43% от тийновете в Европа се преориентират към здравословния начин на живот, който не замърсява околната среда и който включва максимално време, прекарано в спорт, вместо пред телевизора. Тези деца използват с огромно удоволствие последните фитнес патентовани техники на Nike за по-добра и ефикасна тренировка.
  • Тийновете обичат да подражават на големите звезди, а те, респективно, все по-често биват привлечени за рекламни лица именно от Nike.

Какво казват българските спортни ритейлъри за тийн манията по Nike?

Попитахме няколко големи магазина за спортни стоки за тийн тенденциите и предпочитанията към конкретни спортни марки. От Lotus Sport, например, ни споделиха, че младежите са луди по обувките на Nike. Що се касае до облеклата, тук нещата сякаш са разделени като „търговски дялове“ между Nike, Adidas и Puma. Едновременно с това, българските младежи са склонни да дадат шанс на нови спортни марки като Asics и New Balance. При обувките обаче фаворитът Nike е ясно изразен.