Как да реагираме в случай на спешна помощ

 

Всяка година у нас се случват стотици пътни инциденти. За щастие някои са много леки и се разминават само с материални щети,  но има и такива, които костват човешки животи. И ако в някои от тези случи ударът е бил фатален, при други пристигането на спешната помощ е била решаваща.

На първо място човек трябва да е наясно с правата си и да знае, че ако е пострадал при катастрофа (ПТП), без значение дали е шофирал или е бил пътник, има право на обезщетение. И още нещо, което малко хора знаят. Няма значение дали инцидентът е станал преди години, защото давността е 5 години.

Хубавото е, че днес има професионалисти, към които пострадалият или неговото семейство могат да се обърнат и да намерят компетентни съвети, да получат помощ и подкрепа, от която в този момент имат нужда.

За кръвнина при катастрофа, за консултация и последващите процеси от pomagame.com са готови да подадат ръка.

И все пак, ако се случи инцидент, ето как трябва да се реагира.

Ако някой е ранен, трябва:

Първо се проверява дали пострадалият е в опасност и ако е възможно, трябва да се вземат мерки, за да се осигури безопасна среда.

Следва обаждане на 112 за линейка.

Предприемат се мерки за оказване на основна първа помощ. В случай, че се налага да се поддържа живота на пострадалия до идването на медицинска помощ, има няколко основни правила. Ако има съмнение, че пострадалият е наранен в областта на главата, шията или гръбнака, не трябва да се мести, а да се постави в позиция да може да диша. Когато е в стабилно положение, се търси помощ.

Ако пострадалият спре да диша, до няколко минути трябва да получи кислород в белите дробове – дихателните пътища се освобождават, повдига се брадичката и главата се накланя  назад. Правят се две пълни изкуствени вдишвания.

Нормалният ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен и 20 пъти на минута за деца и новородени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*