Как да поддържате колата си, за да удължите живота й

 

Купили сте си страхотна кола и искате тя да е възможно най-дълго в отлично състояние. Ето някои неща, които трябва да запомните, че трябва да правите, ако искате да удължите живота й.

Шофирайте внимателно всеки ден. Отнасяйте се с респект към колата си и към околните на пътя. Така колата ви ще ви се отплати с по-дълги периоди без ремонт. Избягвайте да я натоварвате с повече багаж, ускорявайте бавно, особено когато навън е студено. 

Зареждайте с гориво от реномирани бензиностанции. Ако почувствате, че колата ви издава нетипични звуци и се задавя, когато сте сменили доставчика си на гориво, сменете го отново. 

Изберете добър автомобилен застраховател. Понякога, колкото и да внимавате, злополуката е неизбежна. Уверете се, че колата ви е застрахована против всякакви щети от сигурен застраховател. 

Паркирайте на сянка. Идеалният вариант е да паркирате в гараж, но ако такъв не ви е на разположение, минимизирайте вредите от слънчевите лъчи и топлината, като винаги се опитвате да паркирате на сянка. Ако не можете да откриете подходящо сенчесто място и се опасявате, че ако паркирате под дърво бронята ви скоро ще бъде изцапана, използвайте сенници. 

И при най-малкия проблем независимо дали е с охладителната, горивната или спирачната система, се допитайте до специалист, който да направи компютърна автодиагностика. Тя може да ви даде много информация за състоянието на автомобила ви и да възпрепятства появата на по-сериозни технически проблеми.

Почиствайте интериора на колата си всеки път, когато посещавате автомивка. Праховите частици са абразивни, а разлетите газирани напитки могат да бъдат корозивни. Използвайте силна прахосмукачка, а гладките повърхности почиствайте с мека влажна кърпа.

Пазете кожения салон от изсъхване и напукване. Кожените седалки са издръжливи и не изискват твърде много поддръжка. След години обаче те могат да се замърсят. Използвайте почистващ препарат за кожа, за да премахнете замърсяванията. След това нанесете паста, подходяща за кожена тапицерия.

Дръжте в багажника си старо одеяло. С него бихте могли да защитите покрива си от градушка или от надрасквания от багаж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*