Как действа алкохола на организма и защо е вреден?

Вреден ли е алкохола?

Не само възрастните – доста тийнейджъри злоупотребяват с алкохола – някои, защото го харесват, а други, “за да не останат по-назад”.

Има не една и две изписани статии за вредите от алкохола и съвети, че не трябва да се прекалява с него. Защо, обаче не бива да се прекалява? Как действа той на организма?

Отговорите на тези въпроси ще откриете по-долу, в статията.

Преди, обаче да преминем към същинската част, нека разгледаме фактите:

При нас, в България е прието да си пълнолетен, за да имаш право да употребяваш алкохол. Доста често, обаче, това правило бива пренебрегнато и можете да видите доста тийнейджъри, които не само, че пият, но и прекаляват с алкохола.

Вземането на решение дали да се пие или не, в крайна сметка е лично решение, което всеки един от нас трябва сам да вземе.

В тази статия ще откриете информация за алкохола и за начина, по който се отразява той на тялото Ви. Това би Ви било полезно при вземането на решение – да пиете (и колко) или да не пиете.

Какво представлява алкохолът?

Той се създава при ферментирането на зърна, плодове (най-често) или зеленчуци. Ферментацията е процес, при който се използва мая или бактерии, за да превърнат захарта и заложените плодове, зеленчуци или зърна, в алкохол.

Алкохолът има различни форми – той може да се използва като чист, антисептик или успокоително.

Това означава, че е естествен продукт. Защо тогава тийнейджърите трябва да се притесняват от употребата му?

Когато хората пият алкохол, той абсорбира в кръвта им. Това се отразява на централната мозъчна система (мозъка и гръбначния мозък), който контролира почти всички функции на тялото. Експертите знаят, че човешкият мозък все още се развива при тийнейджърите, което кара учените да правят изследвания за ефектите и последствията предизвикани от употребата на алкохол.  Според направените изследвания е стигнато до извода, че пиенето на алкохол, може директно да афектира върху мозъка.

Как действа на тялото ни?

Алкохолът е депресант, а това означава, че забавя функцията на централната нервна система. Алкохолът всъщност блокира някои от съобщенията, които се опитват да стигнат до мозъка. Това променя възприятията на човек, емоциите, движенията, зрението и слуха.

В много малки количества, той може да помогне на човек да се почувства по-спокоен и да се безпокои по-малко (ако има причина безпокойство). При употребата на големи количества, обаче, той може да причини големи промени в мозъка, а това довежда до интоксикация. Хората които са употребили голямо количество алкохол, започват да залитат, губят координация и често пъти започват да обиждат. Те най-вероятно са объркани и дезориентирани. В зависимост от конкретният човек, интоксикацията може да го направи приятелски настроен и по-приказлив или много ядосан и агресивен. Времето, с което пияният човек може да реагира на дадена ситуация се забавя драстично – именно поради тази причина не бива пил човек да шофира след това. Хората, които са пияни може да си мислят, че се движат правилно, а в действителност това може да не е така. Те могат да действат по напълно различен начин от познатия характер, който проявяват, когато са трезви.

Когато се консумират големи количества в кратък период от време, това може да доведе до отравяне с алкохол. Точно така, както го четете – отравяне.

Внезапното повръщане обикновено е първият симптом на отравяне. Прекалената сънливост, безсъзнание, затруднено дишане, опасно ниски нива на кръвната захар, гърчове и отравянето може да доведе дори до смърт. Всичко това – причинено от употребата на алкохол.

Защо тийнейджърите пият?

Експериментирането (ако може така да се нарече) с алкохол е често срещано в юношеските години. Някои от причините, поради които едни пият, а други вземат н*ркотици са:

  • Любопитство;
  • За да се чувстват добре, да намалят стреса и да се отпуснат;
  • За да се “впишат” в обстановката”;
  • За да се чувстват по-възрастни;

От най-ранна възраст, децата виждат реклами и рекламни послания, показващи красиви хора, които се радват на живота – и алкохол. И тъй като много родители и други възрастни го употребяват в компания – като бира и вино за вечеря, например, алкохола изглежда безвреден за много тийнейджъри.

Защо не трябва да пиете?

Въпреки, че е незаконно закупуването на алкохол в цялата страна за непълнолетни, нямащи 18 години, повечето тийнейджъри могат да получат достъп до него. Поради тази причина, решението дали да пиете или не си остава изцяло Ваше. В допълнение към възможността да се пристрастите към алкохола, също така пиенето има и други недостатъци:

Законово наказание – нямате право да употребявате алкохол, ако сте непълнолетни. Ако Ви хване полицията, рискувате да навредите и на себе си и на родителите си – в законово отношение.

Тийнейджърите, които пият често и редовно имат проблеми с училище. Пиенето може да увреди способността на ученика да учи и схваща материала добре и да засегне дейностите, свързани със спорта (заради нарушената координация).

Можете да изглеждате наистина глупаво. Впечатлението при “тийн-овете”, е че пиенето е готино, но промените в нервната система, които идват от пиенето на алкохол, може да Ви накара да правите глупави и дори притеснителни неща като повръщане, напикаване (колкото и смешно да звучи) и т.н. Пиенето също така причинява лош дъх, а махмурлука е гарантиран (едва ли има човек, който му се радва).

Алкохолът поставя здравето в риск. Тийнейджъри, които пият е по-вероятно да бъдат с*ксуално активни и да не използват предпазни мерки. Като последствие може да се стигне до забременяване или предаване на болести по полов път, които могат да променят начина, по който действа Вашия организъм или да бъдат смъртоносни, дори. Рискът да нараните себе си, а може и дори фатално е по-висок, когато сте под алкохолно влияние. Половината от всички смъртни случаи за удавяне или друга причина на тийнейджъри е свързана именно с употребата на алкохол. Той също така значително увеличава шанса да “участвате” в автомобилна катастрофа, убийство или самоубийство, ако прекалите с него.

Тийн-пиячите са по-склонни да напълнеят или да имат здравословни проблеми, също така. Проучване направено от Университета във Вашингтон, сочи, че хората, които редовно пият пет или повече питиета едно след друго, започвайки от 13-годишна възраст е много по-вероятно да бъдат с наднормено тегло или да имат високо кръвно налягане, отколкото 24-годишните или техните връстници, които не пият. Хората, които продължават да пият в зряла възраст увеличават риска от увреждане на техните органи и най-вече черния дроб, сърцето и мозъка.

Как да избягвате да пиете?

Ако всичките Ви приятели пият, а Вие не искате, то тогава е много трудно да кажете: “Не, благодаря.”, най-вече, защото никой не иска да се чувства отхвърлен или изоставен. Има различни стратегии, които работят при различни хора. Някои смятат, че да се каже “Не!”, без да се дава обяснения е напълно достатъчно. Други пък изтъкват различни причини, които работят по-добре като например “Не си падам по пиенето”, “Имам работа утре” или “Мой роднина почина от пиене”, например.

Ако отказването на алкохол, когато Ви предлагат такъв, на познати Ви е трудно и Ви кара да се чувствате неудобно, то вероятно можете да използвате и родителите си или пък друг възрастен като причина за отказа. Казвайки, например “Родителите ми скоро ще дойдат да ме вземат. Не мога да пия.”, “Веднъж си изпатих сериозно от пиене, не искам да повтарям тази грешка.” или пък “Треньорът ми ще ме убие.”, може да е добър вариант и тези оправдания, често се използват, за да се избегне нелепата ситуация със отказването на “само чашка”.

Ако отивате на парти или някакъв купон, където знаете, че определено ще има алкохол, ще имате време да планирате стратегията си за отказ от по-рано. Вие и Ваш приятел/ка, с които ще отидете да се забавлявате, можете да си планирате сигнал, с който да си дадете знак, когато дойде време да напуснете, например. Можете също така да си създадете други ангажименти, вместо просто да излезете и да пиете бира, водка, ракия, вино или друг вид алкохол цяла нощ.

Не е задължително да ходите на дискотека или да присъствате на “яки” купони, за да си изкарате добре вечерта. Можете да направите планове с приятели и да отидете на кино, концерт, в някой мол – на пазар, боулинг или пък др.

Момичетата или момчетата, които имат силно самочувствие е по-малко вероятно да станат проблемни пиячи, отколкото тези, които са със ниско самочувствие.

Как и къде можете да получите помощ?

Ако смятате, че имате проблем с пиенето, потърсете помощ възможно най-скоро. Най-добрият подход е да се говори с възрастен, човек, на когото можете да вярвате и разчитате. Ако не можете да се обърнете към родителите си, говорете с Вашия лекар, училищен психолог или съветник, леля, чичо или някой роднина. За някои може да е трудно да говорят с възрастен по тези въпроси, но е добре да откриете възрастен човек, който може да даде оценка на състоянието Ви и да даде съвети за евентуално лечение.

В някои държави, въпросното лечение е напълно конфиденциално. След като психолог/съветник прецени, че един тийнейджър има проблем с алкохола, той може да препоръча кратък престой в клиника или амбулаторно лечение. Тези лечебни центрове, биха могли да помогнат на даденото момче/момиче постепенно да преодолее физическата и психическата зависимост от алкохола.

Какво да направя, ако съм загрижен за някого и смятам, че той има проблем с алкохола?

Понякога хората живеят в домове, където родител или друг член на семейството пие твърде много. Това може да Ви накара да се ядосате, уплашите или депресирате. Много хора не могат да контролират пиенето си без чужда помощ. Това не означава, че Ви обичат или се грижат за Вас по-малко. Алкохолизмът е заболяване, което трябва да се лекува като другите заболявания.

Хората, които имат проблеми с пиенето не могат да спрат да пият, докато не са готови да признаят, че имат проблем и да получат помощ. Проблема с отричането и пристрастеността към алкохола, могат да накарат членовете на семейството и близките да се почувстват безпомощни. Добрата новина е, че има много места, където можете да се обърнете за помощ: възрастни, които да Ви подкрепят – като например училищния психолог/съветник, който да Ви даде насоки, роднини или по-големи братя и сестри – те ще разберат това, което преживявате. Също така, има и специалисти, които могат да Ви помогнат.

Ако имате приятел, за който се притеснявате, че пие твърде много, уверете се, че той/тя е в безопасност. Не позволявайте на Вашия приятел да пие и след това да шофира, например. Ако можете, опитайте се да помогнете на дадения пил алкохол, ако се опита да се прибере пеш през нощта самичък или пък се опитайте да предотвратите започване на бой (често срещана ситуация за препилите). Също така защитете и себе си. Не се качвайте в кола с някой, който е пил твърде много, дори и ако сте близо до вкъщи. Викнете възрастен, който да Ви закара или пък повикайте такси.

Както вече казахме, всеки сам прави решения за това дали да пие и колко – дори възрастните. Възможно е да се насладите на парти или друго събитие, точно толкова, колкото (ако не и повече), ако не пиете. И с Вашата централна нервна система, която работи, както трябва, когато не пиете, ще си спомните повече за приятните моменти.

Оригинален автор: Стивън Доушън
Статията е единствено с информативна цел

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*