последни

Поколението Z определя модните тенденции в глобален мащаб

Според проучване на GLAMI големите модни марки коригират своя асортимент спрямо тенденциите на Gen-Z поколението

Вече не модната индустрия е тази, която диктува тенденциите и налага какво да се носи и какво не. Изместването на баланса на силите в модата днес е факт – Gen-Z диктуват тенденциите, без да чакат да им бъде от показано от индустрията какво е „готино“.

Свидетели сме на това как големите модни марки коригират своя асортимент въз основа на това, което се налага като тренд за Gen-Z поколението. Тази нова тенденция засяга не само това, което самите Gen-Z предпочитата да носят, за да изразяват себе си и начина си на живот, но и променя начина, по който самата модна индустрия функционира.

Освен това, дори поколението Z да не е целевата група, която харчи най-много в момента, след няколко години именно нейните представители ще имат по-голяма покупателна способност от милениалите и ще станат основните клиенти на модната индустрия, а не само създатели на трендове.

Проучване на GLAMI показва какви са модните предпочитанията на поколението Z
Дънки с ниска талия, Ugg, фиби с пеперуди, велурени суитшърти, клинове с широки крачоли – списъкът може да бъде продължен. Нарастващото очарование, което поколението Z вижда в това, което беше актуално в началото на 2000-та година е повече от просто поредния пример за това как всичко старо отново се превръща в ново.

Не просто стил, а „начин на живот“
Това, което представителите на поколението Z обича да носи, не е свързано с конкретен „стил“, а с това, което резонира с тяхната личност и … в момента е актуално в социалните мрежи. Модните микротенденции сега се наричат основни и се появяват всеки ден, въртящи се около много специфична визуална естетика. Примери за това са regencycore, cabincore, barbiecore. Някои от тях издържат много малко във времето, но други се превръщат в дълготрайни тенденции.

Това, което към момента наричаме поколение Z, вече придобива своя ясен моден облик и стандартите, които то ще внесе няма да са свързани просто с тип дрехи, обувки и аксесоари, а с цяла нова структура на поведение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*