Инсулинова резистентност – СМДЛ Кандиларов и Пламен Маджуров

Инсулиновата резистентност е основна причина за здравословни проблеми, както и за смъртност. Повече от 50% от хората не подозират, че имат инсулинова резистентност (преддабет), както и диабет, защото в начален стадий те нямат симптоми. Може да се разбере единствени чрез изследване. Ако се хване навреме, има лечение. Инсулиновата резистентност може да причини хипертония, омазнен черен дроб, инфаркт, мозъчни увреждания, сърдечно съдови заболявания, алцхаймер, паркинсон и други.

Фондация „Пламен Алексеев Маджуров“ съвместно с медицинска лаборатория Кандиларов се обединяват в усилията си за ранно откриване на диабета – заболяване, което засяга все повече хора, дори и деца. В месеца преди Великден – от 8 април, до края на месец май, направете вашето изследване за нивата на кръвна захар на цена от само 1 лев. Не отлагайте, изследвайте се сега в някой от обектите на лаборатория Кандиларов в София, Пловдив, Варна, Западна и Северна България. Прочетете повече за кампанията на сайта на фондацията на Пламен Маджуров madzhurovfoundation.com.

Лечението на диабет и инсулинова резистентност обикновено включва комбинация от промени в начина на живот, лечение с лекарства и редовно наблюдение. Ето някои ключови подходи:

Промени в начина на живот:

Здравословна диета: Съсредоточете се върху консумирането на балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Ограничете приема на сладки напитки, рафинирани въглехидрати и преработени храни.

Редовна физическа активност: Участвайте в редовни упражнения, за да подобрите инсулиновата чувствителност, да контролирате нивата на кръвната захар и да поддържате здравословно тегло. Стремете се към поне 150 минути аеробна активност с умерена интензивност на седмица, заедно с дейности за укрепване на мускулите.

Управление на теглото: Постигнете и поддържайте здравословно тегло чрез комбинация от диета и упражнения. Загубата на наднормено тегло, особено на коремните мазнини, може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали риска от усложнения.

Спиране на тютюнопушенето: Спрете пушенето, тъй като то увеличава риска от усложнения, свързани с диабета и инсулиновата резистентност.

Управление на стреса: Практикувайте техники за намаляване на стреса, като внимателност, медитация, йога или упражнения за дълбоко дишане, за да помогнете за справяне с нивата на стрес, които могат да повлияят на инсулиновата чувствителност.

Като цяло, лечението на диабет и инсулинова резистентност изисква цялостен подход, който се отнася до факторите, свързани с начина на живот, управлението на лекарствата, редовното наблюдение и постоянната подкрепа от доставчиците на здравни услуги и връстниците. Чрез активното управление на тези състояния хората могат да намалят риска от усложнения и да подобрят качеството си на живот.

Изследвай се сега, утре може да е късно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*