последни

Цигари – Знаете ли, че…

История на Цигарите

Цигари и Тютюн – произход

Произход на ЦигаритеТютюнът бил използван най-напред от народите, населявали доколумбова Америка. Коренните й жители отглеждали растението и го пушели с лули с лечебна цел и при церемонии. Христофор Колумб донесъл малко тютюневи листа и семена в Европа, но повечето европейци не възприели вкуса на тютюна чак до средата на XVI век, когато авантюристи и дипломати като французина Жан Нико (на когото е кръстен никотинът), популяризирали употребата му. Тютюнът бил въведен във Франция през 1556г., в Португалия – през 1558г., в Испания – през 1559г. и в Англия – 1565г.

Първата реколта за продан била отгледана във Вирджиния през 1612г. от англичанина Джон Ролф. През следващите седем години това била най-изнасяната стока от колонията.

Първоначално тютюнът бил произвеждан основно за пушене в лула, дъвчене и смъркане. Пурите станали известни чак в началото на XIX век. В необработен вид цигарите се срещали в Съединените Американски Щати още от началото на XVII век, но се разпространили широко чак след Гражданската война.

One comment

  1. Тия отрови много ги мразя, добре, че ги забраниха в заведенията! <_<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*