Произход на Кокаина

Кога и как се е появил кокаинът?

Произход

Всички знаем какво е кокаин и че той е вреден за здравето. Но знаете ли кога и как точно се е появил? Следващата статия ще даде отговор на тези въпроси.

Дъвченето на кокаинови листа за повишаване на настроението, за стимулиране на уморени работници и за предизвикване на еуфория било практикувано от хилядолетия в Централна и Южна Америка. В средата на XIX век в Съединените щати и в Европа станали известни полезните на пръв поглед свойства на кокаина и започнало извличането на основната му активна съставка. Кокаинът станал достъпен под форма на разтворим във вода прах. Лекарите открили, че веществото е потенциално приложимо като антидепресант, лекарство за астма и като локален анестетик. Към края на XIX век някои компании като “Кока-кола” например, започнали да рекламират кокаина на пазара като лекарство за ободряване и твърдели, че сравнително слабият интоксикант може да се използва в “напитка за въздържатели”, като алтернатива на алкохола.

Произход на Кокаина-наркотикВ зората на XX век антикокаиновото законодателство започнало да набира сила. Хората забелязали растящата склонност към насилие сред хората, които злоупотребяват с дрогата и осъзнали, че вреди на здравето. Първият федерален законопроект в Щатите, касаещ кокаина, бил Законът за чистите храни и лекарства от 1906г., който предвиждал точно описание на съставките върху етикета на продукта. През 1914 г. Конгресът на Съединените щати приел закона на Харисън, който налагал акциз на продуктите, съдържащи кокаин. Скоро след това властите, отговарящи за одобряването на лекарствени средства променили закона и употребата на кокаина като ободряващо средство била окончателно забранена.

One comment

  1. Estestweno! Ako ne ot amerika otde drugade da dojde taja prostotiq!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*