последни

Екстази – как е бил открит този наркотик

Произход на Екстазито

Кога и как се е появил този наркотик

Патентът за 3,4-метилендиоксиметамфетаминът, съкратено МДМА  или “Екстази” е получен в навечерието на Коледа през 1912г. от германската фармацевтична компания “МЕРК”. По това време МДМА не е бил познат като дрога. Той бил патентован като кръвоспиращо средство. Повече от половин век минал, докато за пръв път МДМА бил погълнат от човек.

През 60-те години на XX век д-р Александър Шулгин препоръчал МДМА за употреба при някои терапевтични сеанси, като нарекъл веществото “прозорец”. Лекарството било приветствано като чудо от терапевти и психолози. Заради емпатогенния му ефект американските психотерапевти го прилагали широко до инкриминирането му през 1985г.

Екстазито се появило най-напред в някои модерни юпи барове в Далас, а по-късно и в гей дискотеки като стимулиращо средство. Оттам употребата му се разпространила рейв клубовете, а след това и в по-широки обществени прослойки. През 90-те години на миналия век заедно с растящата популярност на рейв субкултурата, се увеличила и употребата на МДМА сред младежите в университетите. Скоро той станал един от четирите най-използвани нелегални наркотика в САЩ, наред с кокаина, хероина и марихуаната.

Наркотици - ЕкстазиУпотребата на Екстази вреди сериозно на здравето. Влиянието, което оказва на организма са свързани с липсата на умора. Под въздействието на екстази, човек например може да танцува с часове без да се умори. Разбира се, въпреки, че човек не чувства умора, напрежението се отразява на организма и след като приключи действието на екстазито, този, който е приемал хапчето чувства силна умора, по-силна от преди. Пристрастяването може да бъде физическо. Едни от последиците, които настъпват в резултат на приемането на хапчета екстази са увреждане на мозъка, поява на проблеми с паметта и т.н.

Доста често тинейджърите се подлъгват да опитат екстази, под психологическо въздействие.

Например, ако група хора приемащи тези хапчета започнат да се подиграват на приятеля/приятелката си, че не му/й стиска да опита, това много често подтиква момчето/момичето да опита наркотика. тази практика не се среща само при наркотиците, затова Ви съветваме да не се поддавате на провокации и никога да не опитвате Екстази или какъвто и да е друг наркотик!

Вижте още:

Произход на Кокаина – Кога и как се е появил той?

Интересни факти: Знаете ли, че…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*