последни

Невероятни факти за Калкута

 Следната статия изброява широк спектър от факти и любопитни истини за индийския град Калкута

С население наближаващо 6 000 000 души, древния град Калкута фигурира дълбоко в въображението на останалата част от света. Град на мистици и светци, художници и тълпи от бедни – Калкута е град с големи крайности.
Калкута е столица на Западна Бенгалия, северозападния щат на Индия. Той е известен на бенгалски като Колкота. Името произлиза от името на богинята Кали. Името е официално променено от Калкута на Колкота през 2001 година.
Смятан за втория град на Британската империя, Калкута е създадена през 1690 от Източно-индийската компания. Тя се ражда в резултат на малко рибарско селце на име Коликата. Преди Източно- индийската компания да придобие земята на околните села, те са известни с производството на муселин и Басма.

Джоб Чарнак, управител на Източно-индийската компания, е признат за основател на града.
Св. Анна, първата църква в Калкута е построена през 1709. Британците изградили около една трета от града, а съседния морски град е място за местните хора.

Калкута, град на бедни и богати

Калкута, град на бедни и богати

Много от жителите на града се отнасят до неговия патрон, богинята Кали като “Kalkattawali”, закрилницата на града. A известния фестивал на Кали се празнува през октомври и ноември.
Калкута седи в басейна на река Ганг и се разпространяват по протежение на бреговете на река Хугли, разделяща на града на две. Самият град се отличават от Бенгалския залив от прословутия Съндарбанс Национален парк (забележителност с човекоядни тигри).
Пеката Хугли е приток на река Ганг.
Калкута е заобиколен от поточета, мангровите блата и езера. Докато околните райони съдържат древно изглеждащи бамбукови колиби, градът съдържа много модерни сгради, строени с колониални структури напомнящи на Британската империя, които придават величието на империята.
Има три моста и множество пристанища за ферибот, които свързват двете страни на Калкута. Рабиндра Сету е най-известният мост в града, носи името на писателя Рабиндранат Тагор.
Калкута е бил дом на Рабиндранат Тагор първия азиатски носител на Нобелова награда за литература. Тагор е роден в града през 1861 година.
Калкута Калигхат метростанция в близост до известния храм Калигхат съдържа голям монумент от мозайка на Майка Тереза с ореол. Албанската католическа монахиня идва в града през 1931 г., когато тя получава индийско гражданство и посвещава живота си да помага на бедните и болните хора в града.
Калкута е известен още като “Града на ужасната светлина”, което е стих взет от стихотворение на Ръдиард Киплинг. Киплинг посетил Калкута като кореспондент на “Victorian London. Сред обикновено консумираните храни в Калкута са ориз, къри, риба и кисело мляко. Колеж Хунду е основан през 1817. В колониална архитектура на града се въплащават стиловете: викториански, барок, ориенталски, готически и рококо стилове. Поради големите структури на града също е наречен “Град на дворци.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*