10 невероятни антични театъра

Десетте най- запазени антични театъра отцелели до днес

В Древна Атина, театъра се смятал за най-важната форма на изкуство. Историите, които са били осъществени на театралните сцени са включвали елементи на поезия, танци, музика и актьорско майсторство. Театъра в днешно време се е превърнал в сила на творчество и вдъхновение във всяко кътче на планетата. Повечето от нас са запознати с Бродуей в Ню Йорк, Балшой театър в Москва, Миланската скала, и операта в Сидни, но какво да кажем за театрите на отминалите векове и ери. Обвити в история и руини. Списъкът по-долу включва десет от най-добре запазените и значими антични театри, предимно от гръцката и римската античност. Невероятно, но все още можете да ги посетите.

Театъра на Сайд Театърът на Сайд

Римските руини на Сайд -които все още са в доста добро състояние, включват храм, градска порта, както и голям театър, които биха могли да седнат около 15 000 души. Сайд е популярен курортен град на брега на Средиземно море на Южна Турция. Градът е основан от гръцки заселници през седми век преди Христа, и е един от най-важните търговски центрове в региона. През 25 г. пр. Хр, Сайд става част от римската провинция Галатия, и успява чрез търговията си с зехтин и роби. Театърът съществува като основно културно място в града в продължение на много години, и привлича забележителни хора от всички краища на региона на Средиземно море. Останките от театъра по-късно ще бъде използвани за гладиаторски борби и дори по време на експлозията на християнството, като църква.

Римският театър на  Босра

Босра е древен град в днешна Сирия, на юг от Дамаск. Той е един от най-старите градове на земята, посочен в четиринадесетия век пр.н.е. от египетските йероглифи. Градът е завладян от римляните през 106 пр. Хр, и направен столицата на Римската Арабия. Театър Босра е построен скоро след това, с капацитет до 15 000 души. Тъй като крепостта е построена около театъра от Династия Айубид , сега е един от най-добре запазените римски театри в света. Той има невероятна акустика, третажна сцена и тридесет и пет реда седалки.

Театъра в Делфи

Театъра в Делфи

Театърът в Делфи

Делфи, тъй като много хора вече знаят, е едно от най-важните места в старогръцката религия, дом и светилище на оракула на Аполон. В храма на Аполон в Делфи е построен в осми век преди новата ера. Важни архитектурни паметници от Делфи включват храма на Аполон, Съкровищницата на атиняните, стадиона, и разбира се -театъра. Античният театър на Делфи е построен на хълм, като зрителите виждат цялото светилище и грандиозния пейзаж около него. Той първоначално е бил построен през четвъртия век преди Христа, и може да поеме седящи пет хиляди зрители. Въпреки разкопките и реставрациите, театърът е в лошо състояние, много от неговите архитектурни забележителности остават разпокъсани, вседтвие на лошите метеорологични условия.

Римският театър на Аман

Римският театър на Аман

Римският театър на Аман

Най-внушителният паметник на Йордания и до днес е може би театър, който е построен по време на управлението на Антонин Пий, и можеше да побере шест хиляди души. Театърът и одеонът били от двете страни на центалния форум, от които само една малка част остава до днес. Те първоначално стоели до един поток и главен път- Decumanus Maximus. A тройно сводест порта, която някога е била на север от форума също е изчезнала, тя е на входа на стълбището-проход до крепостта, и се споменава от пътници, най-късно до 1900г. През 1948 г., театърът осигурява временно убежище за хиляди палестински бежанци напуснали домовете си в Израел. В рамките на две седмици, населението Аман почти се е удвоило.

Гръцкият театър на Таормина

Таормина е бил гръцка колония на източния бряг на остров Сицилия. Театъра е построен от гърците през втория век пр. н. е. Той открива фантастична гледка към всички красиви места в околността: Етна, залива на Наксос, Кастелмола, и кристално чисто Средиземно море. Театърът е обновен и разширен от римляните, а днес той е един от най-големите антични театри в Сицилия, втори само след този в Сиракуза. Този прекрасен паметник сега е седалището на Таормина Арте, Международен филмов, телевизионен и танцов фестивал.

Театъра на Мерида

Мерида има доста забележителни сгради, но в театъра спонсориран от консула Марк Агрипа, е несъмнено най-значимата в града , а може би и на целия Иберийски полуостров. Това е един добър пример на класически римски дизайн на театър. Той разполага с три хоризонтални участъци за сядане, което отговаря на социална класа от зрителите. Смята се, че капацитетът на театъра е около пет и половина хиляди зрители. В по-късните векове, театърът претърпя няколко реставрации, които въвеждат нови архитектурни елементи и декорации. Структурата е възстановена отново през 1970 г., и остава в текущото му състояние и досега. Той все още служи и днес като мястото на изпълнение, благодарение на честването на ежегодния фестивал на класическия театър .

Театъра на Дионис

Театърът на Дионис , който се намира на практика в сенките на Акропола, се смята за най-древния театър в света. По време на класическата епоха, атинската драма се провеждала тук по време на честването на Великите Дионисии, един от най-големите религиозни празници на града. Счита се, че е бил построен от потомци на тиранинът Пизистрат. Останките днес произтичат от края на римския период на театъра, само с няколко реда пейки, датиращи от класическия гръцки период. Усилието момента е в ход, за да се възстанови античния театър, използват се фрагменти от оригиналния коринтски камък, които са били разпръснати в целия град.

Римският театър на Оранж

Първоначално построен при император Август в първи век, римският театър на Оранж е затворен с официален указ през 391 сл Хр., поради противопоставянето на християнската църква за това, което счита за нецивилизованите. Античният театър е възстановен през деветнадесети век, а днес е дом на Chorégies d’Orange , лятен оперен фестивал. Свободната употреба на аудио предоставя на посетителите интересна информация за концертите и социалния живот в провансалски град през римската епоха.

Театъра на Епидавър

Театъра на Епидавър

Театъра на Епидавър

Театъра на Епидавър е несъмнено най-известният и най-добре запазен античен театър в света, много хора го класират като номер едно. Той функционира като религиозен и политически център на Епидавър, град-държава, незначителен в сревнение с мощни центрове като Коринт, Спарта и Атина. Разкопките, които са започнали през 1880 г. и са били завършени заедно с възстановявания през двадесети век са разкрили най-съвършеният образец на древногръцкия театър. Той има петдесет и пет реда седалки, които са разпределени в дванадесет нива в долния край и двадесет и две на горния, с капацитет от повече от двадесет хиляди зрители. На легендарната акустиката на театъра отдавна е източник на академични и любителски спекулации. Някои теории предполагат, че ветрове издават звуци преобразувани от системи с маски*, докато други казват, че тайната се крие в дизайна на седалките. Никоя теория не е напълно доказана, дори и след десетилетия на научни изследвания.

Одеонът на Ирод Атикус

Одеонът на Ирод Атикус

Одеонът на Ирод Атикус

Одеонът на Ирод Атикус издълбан в южния склон на атинския Акропол, одеонът е построен през 161 г. от Ирод Атикус в памет на съпругата му, така че това е преди всичко за спомен, който се случва и да функционира като театър. Много е вероятно Ирод да е бил най-богатият атинянина по това време. Въпреки, че той е с гръцка, също е бил почтен и привилегирован римски гражданин. Неговото огромно богатство и образование (той е бил философ, софист, и оратор) го прави много популярен, дори и сред кралските семейства в Рим. Говори се, че той е и учител на двама римски императори: Луций Вер и Марк Аврелий. Той живя ясен римски начин на живот, и се оженил за млада и много красива жена на име Ригилиа, която за съжаление умира докато е все още е доста млада. Скръбта на Ирод Атикус била толкова непоносима, че той боядисва всяка стена на къщата си в черно. Когато най-сетне преодолява депресията си, той направил различни посвещения в памет на съпругата му. Един от тях е за паметник точно под Акропола, който първоначално се наричал “Одеонът на Ригилиа”, на съпругата му, но след това той доста егоистично го преименува на ” Одеонът на Ирод Атикус . “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*