Нещо повече за аспирина

Ние всички смятаме аспирина за даденост но знаете ли, че преди той да бъде открит, хората използвали върбова кора! Те не разбирали как и защо тя работи, но дъвченето на даден участък от кората всъщност облекчавало на болката. Тя дори се е дъвчела по време на раждане.

Ацетилсалецилова киселина или просто АспиринАспиринът, както знаем се предполага, че е създаден през 1897 г., но историята му може да бъде проследена 3500 години назад във времето. Хипократ (бащата на медицината) открил рецепти, които използват кората на върба, за да произвежда прах, който облекчавал главоболие, болка и висока температура. Това вещество ще се използва за поколения.

Няколко века по-късно първата известна рецепта за “Аспирин” е купена от един египетски уличен търговец от германски египтолог на име Георг Еберс. Той разкрива, че инфузия на изсушени листа мирта може да доведе до облекчение за ревматични болки в гърба. Очевидно египтяните са използвали листата в продължение на години. Миртата съдържа… салицилова киселина. Това е основата на лекарството толкова известно днес.
Знаете ли, че …
В първите години аспиринът се продава на прах.
Това е така до 1915, когато първите таблетки са направени. Именно през тази година той вече се отпуска без лекарско предписание.
През 1952 година се въвежда дъвчащи аспирини за деца, леко оранжеви таблетки с доста приятен мирис и вкус. Смята се, че през последните сто години, един трилион таблетки аспирин са били използвани. Това е много аспирин!
Ето нещо интересно. Познайте какво е включено в медицинските комплекти на астронавтите, които отиват на Луната … както се досещате, Аспирин на Байер.
Една домашна рецепта против пърхут, гласи: слага се натрошен аспирин към шампоана. И наистина в шампоаните против пърхут слагат силицилова киселина.
Интересното е че, името на лекарството не е Аспирин. Това е запазена марка на фирмата производител Байер. Пълното и официалното наименование на лекарството е Ацетилсалициловата киселина. В рецептите за туршии винаги се включва и аспирин на прах, той има свойството да предотвратява бъдещото разваляне на зимнината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*