Потопените мистериозни градове

Събрахме информация за всички потопени мистериозни градове и написахме тази статия за Потопените мистериозни градове

От брега на Индия до зловещите бронзови фигури редящи се на дъното на залива на Неапол, по-голямата част от водите на тази планета са осеяни с останки от древни цивилизации. Всички потопени руини имат някаква история и са имали важна роля в хода на цивилизацията.

 1. През 2001 г. екип от археолози, работещи в езеро Фуксиан в Китай открили огромна колекция от подводни сгради на дъното на езерото. Местните хора често твърдели, че може да се види призрачен град под водите в спокойни дни, а през годините историите остават като местна легенда. При следващите гмуркания за проучване, археолозите намерили стоящи стени, улици с настилка от каменни плочи, и руините на цял град разпределени в 6.5 кв. км. След въглеродни експертизи на няколко глинени саксии, е установено, че руините са на около 1750 години. Вярва се, че цял квартал на града просто замлъкнал и се плъзнал в езерото, където се е запазил за всичките тези години.
 2. Ейдум в Герамания. Вярва се, че Ейдум е построен някъде през 1300 година и след това построен отново. . . и отново. . . и отново. Поради разположението си, Еидум има тенденция да поема цялата тежест на Северно море, която периодично унищожава града. През 1436 г. Ден на Вси Светии потоп напълно опустошава района , при което загиват 180 души и принуждава крайбрежните жители да се преместят на по-високо място. Там те създават ново селище, което става съвременния Уестърланд, която сега е на плажа. Според тази немска сметка от 1800 г. останките от Ейдум са все още видими при отлив.
 3. Крит е остров край бреговете на Гърция в Средиземно море, древната география на Крит, е много по-голяма от днешната. Поради ерозията на морето и многобройните земетресения случили се в района на Крит, части от острова са се хвърли в морето, и той се превръща в доста голяма туристическа дестинация за показване на потопените руини на градовете и структурите. Един от тях е град-държава – Олус, който някога е бил процъфтяващ град с близо 40 000 жители. Макар че паралелно с други гръцки градове на времето по отношение на промишлеността, търговията и архитектура, Олус имал един трагичен недостатък, той е построен на пясъчен бряг, а не на основата варовик като повечето други градове на острова. В наши дни, останките на Олус са лесно достъпни за  гмуркащи се в Порос Bay. Най-забележителното е древната крепостна стена, която все още се издига над водата при отлив.
 4. Легендата разказва, че от Уелш принц на име Хелиг Гланауг, който е построил огромен дворец в северната част на Уелс по време на шести век. Според разказите, царството му се простирало през зоната, която сега е Конуи Bay. След като дворецът бил построен, буря започва и морето наводнява района, потапя двореца и всичко около него. В този ден, историята е запазила и доста противоречиви доказателства за съществуването на двореца. Има и легенда, според което там никога не е имало дворец, това е било скално образование. То се наричало “Двореца на Хелиг Гланауг” както и много хора смятат, че това наистина е било крепост и че принца е истинска историческа личност. Въпреки това, някои географски проучвания са открили потопена стена, която минава през района в близост до Уелш, която би могла да датира от шести век. 
 5. Малифануа е малко село, кацнало на най-северната точка на Уполу остров на Самоа. То се използва главно като фериботна станция за ферибота, който работи за Савай, остров на север. Това било, докато разширявали тази фериботна линия през 70-те години, работниците открили хиляди керамични парчета изхвърляни от морското дъно. Следващите археологически проучвания показват, че парчетата са останки от Лапута – село вероятно едно от най-големите в региона. Лапута са били древна култура, смята, че е направено от преселници от Микронезия и Полинезия. 
 6.  Пирея. Обезсмъртени в десетките художествени произведения, за Пелопонеската война състояла се в пети век преди Христа между град-държава Атина и различни армии от Пелопонес, които наричали себе си Пелопонеската лига. Войната продалжила почти 30 години, на бушуващите в цяло Егейско море и северната част на Средиземно море. Един от градовете, участващи във войната бил Пирея, който е превзет от атиняните и е превърнат в корабоплавателен щаб за военната си захранващата линия. До края на пети век, районът по протежение на западното крайбрежие на Гърция бил разтърсен от земетресение, така че град Пирея пада пет метра под повърхността на Средиземно море. Градът е загубен до 1911 г., когато разкопките на екип установяват древната цивилизация. Оттогава множество археолозите са проучили града. Въпреки глобалния интерес в руините на Пирея, ние все още не знаем много за този важен фрагмент от историята.
 7. Атила. Хазарите са древна раса на номади, живели и пътували през планинските райони на Югоизточна Азия през осми век, и след Втората арабско-хазарска война, те са поискали малък пристанищен град на Атила като столица на империята си. Известен като Кхамлу в арабските текстове, Атила се превръща в основен пункт за спиране по Пътя на коприната. Отчасти се дължи на търговските пътища, минаващи през него, Атила създал нещо като културен конгломерат и се превръща в общ дом на християни, евреи и мюсюлмани. Но по някое време в края на 10 век, бедствие го застига. княз Святослав I на Киев атакува изключително богатият град и да го оставя в руини, руините, останали загуби за повече от хилядолетие. Заради позицията си на Каспийско море, се е смятало, че останките на града били пометени, но през 2008 г., руски професор на име Дмитрий Василиев открили останки на руините от осми век по северната устна на Каспийско море. Откриването е колебливо обявен като руините на Атила, въпреки че те все още търсят Хазарския писания за да го потвърдят.
 8. Понякога един островен град бавно се издърпа в морето от ерозията на приливите и отливите. Друг път, целия остров пада в океана без следа. Такъв бил и случаят с остров Странд , разположен в Северно море, който е бил разрушен от бурна вълна в началото на 1600 година. Тъй като самият остров вече не е на повърхността, с изключение на няколко разпокъсани островчета, това е било доста трудно да се намери самия град.
 9. Фанагория. В  разгара на своята цивилизация, гърците са се разпределени равномерно в цялата по-голямата част на Средиземно море. Но това, което много хора не знаят е, че те продължен в съвременна Русия. Гръцката империя разперила пръсти по северния ръб на Черно море и основала в продължение на десетина места пристанища в границите на Румъния, България и Украйна. Едно от тях е Фанагория, намиращ се на полуостров Таман. Историята (и легенда) за Фанагория е всъщност това, което позволява на археолозите да разберат кои гръцки градове зависят от доставките от Фанагория. Според историята, Фанагория е нападната от Митридат VI, цар на Понт съперник на империята, през първи век пр. Хр. Фанагорците, нещастни от този развой на събитията, застават на страната на Римската империя, за да изгонят нахлуващият цар и предизвикат войни продалжили 25 години известни като Митридатските войни. След водолазните проучвания от 2011г. учените откриват огромна плоча с надпис: “Хипсикрат, съпруга на крал Митридат Евпатор Дионис” В частта от града, която е на земята, има огромен некропол, или град на мъртвите. Смята се, че има хиляди саркофази в град Фанагория на мъртвите. 
  Фанагория - градът на мъртвите

  Както всички знаем Фанагория в била столица през шести и до средата на седми век на Стара Велика България на Хан Кубрат.