последни

9 невероятни факта за ХИВ/СПИН

Нещо наистина разтърсващо

Доста е трудно да се повярва, че ХИВ/СПИН е познат от около 30 години. В това време, чумата се превъща от сравнително неизвестна болест до световна криза в здравеопазването и отнела живота на повече от 30 милиона души. Въпреки напредъка, СПИН-ът продължава да убива около 8000 американци всяка година. На други места по света, по-специално държавите от Субсахарска Африка, положението е много по-отчаяно, като над 15% от населението са заразени с вируса на СПИН в някои страни. По-долу са някои от най-интересните факти за тази глобална пандемия.

9. Откъде идва

Има два щама на HIV; HIV-1 (която е била проследена до шимпанзетата) и HIV-2 (които идват от една малка африканска маймуна). В рамките на тези щама, има и няколко под-щамове. До момента, най-смъртоносната версия е HIV-1. Именно при HIV-1 прави скок към хората, вследствие на консумацията на место от шимпанзетата, с което повечето учени са съгласни, че е малко преди 1931 г. Вирусите не са живи в традиционния смисъл на думата, и те често не се поддават на разбирането ни за това как се държат организмите и се развива. Смята се, че най-ранните щамове на ХИВ, заразяват хората леко, а понякога и се спират чрез имунната система. С течение на годините, вирусът нарастава, става устойчив, мутира, и се рекомбинира. От началото на 80-те години, когато за първи път е идентифициран, че е на крачка да се превърне в смъртна заплаха.

8. Първите случаи

Най-ранните потвърдени случаи на СПИН при хората идва от Киншаса, столицата на Демократична република Конго. Той се идентифицира от консервирана тъкана проба от 1959 година. Заболяването е прескочило Атлантическия океан за следващото десетилетие; първият известен американец е тийнейджър от Мисури на име Робърт Рейфорд, починал от СПИН през 1969 година. Лекарите смятат, че Рейфорд вероятно е бил мъжка проститутка. От 1977 г., СПИН започва да взима животи и в Европа. Норвежкия моряк Арвид Нои е първата известна жертва. Има някои доказателства, че СПИН прави обиколка в Европа след Втората световна война, като за целта вълна от деца умират от PCP , болест, която поразява само тези с отслабена имунна система. Присъствието му е почти сигурен знак, че пациентът е болен от СПИН. A холандски изследовател проследил епидемията до пристанищния град на Балтийско море Данзиг, а след това била разпространена из целия континент. Смята се, че болестта се разпространява чрез тогавашната сравнително често срещана практика за повторното използване на игли. Изненадващо е, че само около една трета от децата умират, което предполага, че вирусът все още не е достигнал промяна в напълно смъртоносната версия, позната в наши дни.

7. Нулевия пациент

Френско -канадския стюард Гютан Дугас често бил наричан “нулев пациент” на СПИН в Америка. Това е спорна позиция, тъй като Дугас със сигурност не е първият човек, заразен с вируса на СПИН, или дори първия от Северна Америка. Първият известен Американец е тийнейджър от Мисури, и умира през 1969 година. Това обаче, е много възможно първите заразявания да идват от Дугас. А голяма част от ранните случаи, диагностицирани в Съединените щати в крайна сметка били директно проследени до Дугас. Неговата кариера като стюардеса му позволява да се движи свободно между големите градове, както и навикът му да посещаващи гей баните го слага в контакт със стотици други хора, които от своя страна вероятно заразяват няколко партньори. Това довежда до експоненциално разпространение на заболяването, както се случва през 1980-те години. Гютан Дугас починал през 1984 г. от бъбречна недостатъчност, причинена от инфекция.

6. Камуфлаж

ХИВ/СПИН е много по-страшен, отколкото другите заболявания, поради способността му да заобиколя имунната система и след това да я унищожава. Когато вирусът навлиза в системата, тя е обгърната в въглехидратни захарни молекули , които се придържат към повърхността и, “заблуждават” телата ни да мислят, вирусът е хранително вещество. Все пак, изследванията показват, че ние можем да бъдем в състояние да използваме тази адаптация срещу ХИВ. Захарните молекули които се използва са малко по-различни от тези, които обикновено се намират в човешкото тяло, така че те може да бъде възможно да се използват за да се синтезира ваксина , може телата ни да разпознават вируса и имунната система да се бори с него.

5. Личности

Много известни хора са се поддали на СПИН. Личности, толкова разнообразни, като тенис звездата Артър Аш, фронкменът на Куин Фреди Меркюри. Важно е да се отбележи, че много от тези хора, заедно с много други неизвестни са се заразили от прости кръвопреливания, вместо да се отдадат на рисково поведение. Такава е съдбата на плодовитият писател на научна фантастика Айзък Азимов, който се среща с болестта след преливане на заразена кръв по време на операция за байпас. Може би най-известният случай на знаменитост с ХИВ е Меджик Джонсън, който редовно се появява на телевизионни предавания, спортни събития, изглеждащ здрав въпреки, че живее с ХИВ в продължение на повече от двадесет години . Има някои, които твърдят, че богатството му позволява да си позволява експериментални лекарства.

4. Умишлено заразяване

Биологичната война е била известна още от древността: одеяла пропити с едра шарка варицела, изхвърляне на трупове заразени с чума в кладенец, наред с други методи. Може би не трябва да ни изненадва, че ХИВ/СПИН понякога се използва като оръжие, но реалността е все още е такава. В Южна Африка, системата на затворите, от страховитите “Numbers Gang” използващи изнасилване от заразени затворници със СПИН като наказание. Други случаи, като например от Ню Йорк, Нюшаун Уилиамс. Уилямс е правил секс с десетки, може би дори стотици жени, след като научава, че е ХИВ-позитивен. Той заразява най-малко 14 жени и две от неговите деца са родени с вируса, но реалният брой може да е далеч по-висок. Въпреки че Уилямс е лишен от свобода през 2010 г., държавата го държи зад решетките като заплаха за обществото.

3. Имунитет

Въпреки това да е вероятно, че никой не е наистина “имунизиран” от ХИВ/СПИН, има някои хора , които проявяват силна съпротива. Учените са открили най-малко две различни адаптации, която отблъсква инфекцията на първо място и друго, което да задържа ХИВ да се развива в СПИН. Първият е генетична мутация намираща се предимно в скандинавските страни. Мутацията, наречен CCR5-делта 32, предотвратява навлизането на вируса в клетките. Проучванията показват, че тази мутация може да е дошла от историята на Европа на атмосферни влияния и смъртоносни епидемии. След като повечето хора стават ХИВ позитивни, освен ако взимат тежък полезен товар на лекарства, това е само въпрос на време, преди те да се поддават на болестта. Въпреки това, съществуват няколко (около 1 на 300), чиято имунна система успява да потисне болестта. Наречени “ХИВ контролери”, които притежават малко по-различни протеини в кръвта, които пазят вируса в начална фаза. Изследванията са в ход за това как тези разлики в генома могат да спрат развитието на ХИВ.

2. Делото Джефри Брауерс

През 1984 г. младият адвокат Джефри Брауерс си намерил работа в “Baker & McKenzie”, една от най-големите фирми в света. Скоро след това, той започва да показва симптоми на СПИН, включително сарком на Капоши. Въпреки че е получавал задоволителни мнения от шефовете си, Брауерс е изхвърлен, и фирмата е съдена за дискриминация на работник. Брауерс обжалва пред щата Ню Йорк споровете за правата на човека. Неговият случай ще продължи да бъде един от първите случаи на СПИН дискриминация в нашата история. Процесът започва на 14 юли 1987 година. За съжаление, Брауерс ще оцелее само още два месеца. Делото се проточва още шест години, като фирмата в крайна сметка ще бъде глобена с 500000 щатски долара за щети плюс задна дата за всички възнаграждения на Брауерс, които би получил, ако той не е бил неправомерно уволнен. Делото в крайна сметка било решено по извънсъдебен ред, и фирмата заплаща всичко на семейството Брауерс. Историята на Джефри Брауерс в крайна сметка ще е оказва вдъхновение за формирането на основата на филма на Том Ханкс” Филаделфия”.

1. В търсене на лек

През последните години, новините са пълни с истории за предстоящи появи на хоризнонта на лекарства за СПИН, вълнуващи нови изследвания и чудодейни приказки за излекуване. Историята на Тимъти Браун е особено надеждна: Браун е живял с ХИВ в продължение на повече от десетилетие. Когато той е бил диагностициран с левкемия, лекарите му правят трансплантация на костен мозък, унищожаваща целия му организъм и с помощта на мозък от донор с мутирал СПИН. Днес, Браун се появява без ХИВ. За съжаление, процеса на почистване на костния мозък е изключително рисковано по себе си с 40% риск от смърт. В Мисисипи, бебе родено от майка с ХИВ е очевидно излекувано , след агресивно лекуване с антиретровирусни лекарства, веднага след раждането. Детето вече е почти на три години, без никакви признаци на инфекция. Разбира се, тези случаи са рядкост. Ранното откриване все още е ключов фактор за по-дълъг живот след заразяване с ХИВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*