Това знаехте ли го за чистенето?

clean-home

Чистенето е една от основните дейности, която се извършва навсякъде по света. Това е дейност, характерна за всяко едно домакинство и сграда. Независимо дали става дума за работно място или за дома, независимо дали въпросното почистване се извършва от член на домакинството или пък е наета фирма, занимаваща се с почистване, факт е, че това е нещо, което няма как да не се извърши.

И тъй като доста домакинства (особено в България), не могат да си позволят да отделят бюджет и да се възползват от професионални услуги, нека разгледаме варианта с почистването на дома от член на домакинството.

Има доста интересни методи, които се използват, когато някое много упорито петно, просто не иска да изчезне. В този случай се налагат “радикални”  мерки – но какви по-точно?

И тъй като понякога и на тийнейджърите им се налага да чистят, решихме да ви дадем няколко полезни съвета.

Замазани прозорци

Едва ли е имало човек, на който поне веднъж във живота да не му се е налагало да мие прозорци. И вероятно знаете колко “замазано” остава стъклото след почистване и забърсване с парцал. Вие бършете, но то се замазва. Използвате кърпа, специални препарати, с които праха, мръсотията и петната изчезват, но “замазването” остава.

Знаете ли, че в този случай много хора използват вестник? Вестниците са идеалното решение, за да “лъсне” Вашия прозорец. Просто измийте прозорците с желания препарат, след това вземете лист вестник, сгънете го и забършете прозорците – това е!

Мазни петна от олио?

Петната от олио може би са едни от най-често срещаните проблеми, на които можете да се натъкнете. Подобно петно би могло да попадне на Вашите дрехи, кърпа, мебели или килим. След това, обаче заличаването на подобно петно може да се превърне в голям проблем. Тогава как да се справите със него? Решението е повече от елементарно. Независимо къде е попаднало “мазното петно”, незабавно поръсете сол там, където се намира петното. Изчакайте малко и след това изперете, използвайки веро. Този метод е повече от добър и в над 90% от случаите напълно ефективен.

Прах от метене?

В днешно време, до голяма степен хората вече използват прахосмукачки за почистване на своя дом. Е, има и още такива, които разчитат на традиционните метли за тази работа. Във всеки случай, обаче, не може да не вметнем, че когато става дума за метене на двор, употребата на прахосмукачка би била малко трудна. В този случай, остава метлата. Тук, обаче има един проблем. Когато метете Вашия двор, то със сигурност се “вдига” много прах – а това е доста неприятно. Можете лесно да се отървете от проблема като намокрите метлата и напръскате с нея целия двор. Така, няма да има прах и Вие ще можете да си изметете на спокойствие.

Тези задължения едва ли част от живота на един тийнейджър, но всеки тийн има майка, която по някога го кара да се занимава с подобни неща – отвреме-навреме… 😉