Да умреш от смях

Да умреш от смях – има и такива случаи

Освен смърт в съня си, умирането от смях може да изглежда като най-добрият начин да си отиде човек. И въпреки че звучи като чиста фантасмагория, в редки случаи е било известно, че се случило в реалния живот.
За гръцкият гадател Калхас, се твърди, че е починал от смях по време на Троянската война. При засаждането лози, му било предсказано от друг гадател, че той никога няма да доживее да пие от виното си, произведено от неговите гроздове. След като виното било направено и готово за пиене, Калхас приканил гадателя да пият заедно заедно. След като гадателя повторил предсказанието си, Калхас започнал пристъп на смях, който довежда до задавяне до смърт!

Сведения за други известни гърци, загинали по този начин са философът Хризип, който починал от смях след като магарето му пило вино и след това да го гледал как се опитва да яде смокини, гръцкият художник, Зеуксис, който се смеел на един от собствените си картини на стара жена, когато той се задавя до смърт, и гръцки писател на комедии, Филимон, за който се казва, че е починал смеейки се на разказа на една от собствените си шеги!
Британци също са умрели от смях.
Шотландският писател Thomas Urquhart предполага се, че умира от смях, когато е казал за възстановяването на трона на Чарлз II. Английската вдовица, г-жа Фицхърбърт, се присъединява в тълпа от смях в театъра Една нощ през 1782, докато гледала Операта Просяшка. Очевидно тя е принудена да напусне театъра, когато става неспособна да спре да се смее. Истеричният смях на жената се оказва, че продължава, докато тя умира след два дни. Един английски зидар, Алекс Мичъл, гледал любимото си телевизионно шоу за екстри, през 1975 г., когато той започва пристъп на неконтролируем смях, който продължава половин час и довежда до сърдечен удар и смъртта на г-н Мичъл.
Но може би най-скорошният случай на смърт от смях е от Оле Бентзен, датски лекар, който гледал филма “Рибата наречена Уанда” през 1989 г., когато той се засмява толкова силно, че ударите на сърцето му, достигат между 250 и 500 удара в минута, което довежда Оле Бентзен до сърдечен удар и умира.
За щастие, тези смъртни случаи са рядкост. Госпожа Мичъл написала на надробната плоча на мъжа си: “Поне в последните моменти от живота си, той беше щастлив”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*