Джеки Чан (Jackie Chan) – биография

Jackie Chan

Актьорът Джеки Чан (Jackie Chan)

Джеки Чан е роден в Хонг Конг, Китай на 7-ми април 1954 година. Той започва да изучава бойни изкуства, театър, акробатика и пеене, на седемгодишна възраст. След като бива смятан за нещо като “наследник” на Брус Лий в Хонг Конгското кино, той създава негов собствен стил по бойни изкуства, примесен с изпълнението на комични движения и като цяло комедия. С течение на времето, той се превръща в голяма звезда в Азия, а по-късно и в САЩ, където продължава да прави хитови “ленти” и до днес.

Ранен живот

Jackie-when is-kid

Джеки, когато е дете

Актьор, режисьор, продуцент – именно с това се занимава в момента Джеки Чан. По-рано, обаче, малко след раждането му на 7-ми април 1954-та година в Хонг Конг, Китай, родителите му се преместват в Австралия, за да открият нови работни места за себе си и оставят в Китай 7-годишния си син Чан, за да учи в “Chinese Opera”, изследователският институт в Хонг Конг – училище-интернат. В следващите 10 години, Чан започва да изучава бойни изкуства, акробатика, театър и пеене, а също така бива подложен на строга дисциплина, включваща и телесни наказания при лошо изпълнение. Първият филм, в който се появява е “Big and Little Wong Tin Bar” от 1962 година, когато е само на 8 години и продължава да се появява в редица музикални филми. Също така, името на Джеки Чан фигурира в списък, в който са упоменати всички участвали в масовката от филма през 1972 година “Яростен юмрук”, с участието на легендарния Брус Лий.

 Големият пробив

Lo Wei

Lo Wei с Брус Лий

След трагичната и неочаквана смърт на Лий през 1973 година, Чан се откроява като вероятен негов наследник, на мантията му – като цар на Хонгконгското кино. За тази цел, той се снима в поредица кунг-фу филми с Lo Wei, продуцент и режисьор, който е работил с Лий. Повечето от тях, обаче се оказали неуспешни и сътрудничеството приключило в края на 1970-та година. По това време, Чан решава да се измъкне от “шаблона” на Лий и да създаде свой собствен образ и подобие. Комбинирайки уменията си в бойните изкуства с  впечатляваща ексцентрична, комедийна роля, той изиграва сам всички каскади, с което напомня на един от идолите му, Бъстър Кийтън. Чан успява да открие своя формула за кинематографично злато – различаваща се от тази на Брус Лий.

Една година след излизането на първият му добър филмЗмия в сянката на орела” (1978), Чан “внася буря” с първата си т.н. “кунг-фу комедия”, а сега класически “Пияният Майстор” (1978). Следващите му хитове “Безстрашна хиена” (1979), “Малко Кунг-Фу” (1980) и “Младият майстор” (1980), потвърждават статута на Джеки Чан, на филмова звезда. С последният от тези изброени филми, той отбелязва и първият изигран за Golden Harvest, стара продуцентска компания на Лий, филм, както и бъдещите си участия във водещи филмови студиа в Хонг Конг. Не след дълго, Чан става най-добре платеният актьор в Хонг Конг и огромна международна звезда в цяла Азия. Той оказва пълен контрол над повечето от филмите си и често поема задължения, свързани със самото създаване, както и  изпълние на някои от песните за филмите.

В началото на 1980-та година, Jackie Chan опитва късмета си в Холивуд, но постига малък успех. Той участва във произвежданите от Golden Harvest филми “Големията бой”, а също има и малка, поддържаща роля в комедията “Рали Кенънбол” от 1981 година и също посредственото продължение от ’84-та година като и двата филма се оказват разочароващи.

Филмовата империя

Обратно в Хонг Конг, филмовата звезда Чан, продължава да трупа популярност през 1980-та година, тъй като той създава впечатляващи екшън-комедии като “Проект А” (1983), Полицейска история (1985), “Доспехите на Бога” (1986), както и хитовия за периода филм “Mr. Canton and Lady Rose” (1989) – един “умен” римейк на филма от 1961г., на Франк Капра – “A Pocketful of Miracles”. По това време, обаче, Чан е много повече от филмова звезда – той е филмова индустрия от един човек! През 1986-та година, Джеки създава своя собствена продуцентска компания – “Golden Way”. Също така основава агенция за кастинги “Jackie’s Angels”, за да открива и наема таланти за филмите си. По време на снимките на “Полицейска история”, толкова много каскадьори биват ранени, че никой не искал да работи с Чан отново и именно поради тази причина, той основава асоциацията за каскадьори “Jackie’s Angels”, чиито членове тренира лично и изплаща мед. застраховки, в случай на наранявания. За себе си пък, Джеки Чан твърди, че са “счупвали” поне веднъж всяка кост от тялото му, при изпълнението на каскади. През 1986 година, по време на снимките, на филма “Доспехите на Бога”, той си счупва черепа, след като пада от над 12 метра, докато се опитва да скочи от върха на сграда, върху клон на дърво, за да слезе на земята.

В началото на ’90-те години, Jackie Chan разширява диапазона си повече като се обръща към изиграването на ролята и драматичното представяне в мелодраматичната история “Криминална история” от 1993-та година. Също така той прави няколко продължения на неговите хитове “Полицейска история” и “Пияният майстор“. Той е една от най-големите международни звезди в бокс офис, в Азия, но популярността му в САЩ е ограничена. Чан, обаче започва мълниеносно издигане в средата на ’90-те години, когато поредицата от събития, взета заедно му помага да достигне до по-широка американска аудитория, повече американци да узнаят за него.

Холивудска звезда

Rumble in Bronx

Сблъсък в Бронкс – филмът, с който Чан “пробива” в САЩ.

През 1995 г., Джеки създава свой собствен комикс герой, централна фигура в поредицата му “Spartan X“, която присъства в почти всяка вестникарска будка в Азия, а също и в САЩ като в същата година нашумява и режисьора Куентин Тарантино, след успеха на “Pulp Fiction” (1994), награждава Чан за цялостен принос – на филмовите награди, на MTV. Твърди се, че Тарантино е заплашил да бойкотира церемонията, ако Джеки не бил получил наградата.

През 1996 година, New Line Cinema и Golden Harvest съвместно представят филма “Сблъсък в Бронкс” – 5-тият англоезичен филм на китайския актьор, който се превръща и в първият му хитов филм в Щатите. Филмът събира 10 милиона долара още през първия уикенд след премиерата, изстрелвайки се на първо място в бокс офиса. Неговият успех подтиква американският дебют на два предходни филма на Чан: “Криминална история” и “Пияният майстор II”.

След два по-малко успешни филма –  “Първият удар на Д. Чан” от 97-ма (това всъщност е “Полицейска история 4” и “Добро момче” от ’98-ма, Чан се завръща отново с голям хит: “Час Пик” (1998), американската екшън-комедия, която се изстрелва на върха, в бокс офиса. В “Час пик”, Чан упражнява своите английски езикови умения като китайски полицай по програма за обмен в САЩ, където трябва да си партнира с ченге от Лос Анджелис (ролята е изиграна от изгряващия комедиен актьор Крис Тъкър). През 2000 година пък, китайския актьор се снима в хитовите ленти “Шангхайско слънце” – друга екшън-комедия, чието действие се развива в Дивия Запад. В този филм Jackie Chan си партнира с Оуен Уилсън и Луси Лиу.

Следващото лято, Чан се завръща, заедно с Тъкър, за да заснемат продължението “Час пик 2”, за чието участие звездата  спечелва доста солиден хонорар – 15 милиона долара + процент от приходите, от кино прожекциите, в бокс офиса. През 2002 година, Джеки си парнира с известната американска актриса Дженифър Лав Хюит в “Смокинг”, отново екшън-комедия, в която става дума за таксиметров шофьор, който получава специални сили, когато облича смокинга на неговия шеф, но точно тогава, бива въвлечен в неприятности…

Успехите на актьора не свършват дотук. През същата година, той получава звезда в холивудската алея на славата и бива удостоен с наградата за най-добра екшън звезда при раздаването на Световните награди за каскадьори. Други нови филми, в които взема участие по това са продължението на “Шангхайско слънце” – “Шангхайски рицари”, “Нова полицейска история” и “Митът”. А след тези филми, всяка следваща лента се превръща в тотален хит по цял свят.

Допълнително…

Чан е известен филантроп, чиито причини включват опазване и грижа за животните, както и помощ при бедствия. През 2006 година, Чан обяви, че ще дари половината от имуществото си за благотворителност, когато умре.

Джеки Чан има един син – Джейси Чан, от отчуждената си съпруга, тайванската актриса, Лин Фенг-Чиао.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*