8 Изненадващи неща, които могат да се видят от космоса

През последните години митът, че ясно можем да видим Великата китайска стена от космоса до голяма степен отпадна. Въпреки, че стената е дълга, те не е много широка и се слива с твърде добре с околната среда. Все още има изобилие от земни неща, които можем да видим от космоса, особено когато е в ниска околоземна орбита, където сателитите и Международната космическа станция (МКС) се намират.

8. Открити рудници 8_kosmos_1

Отворените рудници по същество са масивни каменни кариери, от които злато, мед, уран, както и други ресурси, са извличат от земята. Процесът изисква изкопаване на дупка в земята, за да се получи достъп до ресурси, и тази дупка продължава да се задълбочава и разширява много бързо. Следователно, тези ями често се разширяват до гигантски размери, които са толкова забележими от космоса като всяко езеро или планината.

Например, сега затворената дианамантена мина МИР в Русия е толкова колосална, че длъжностните лица трябваше да наложат забранена зона за полети над мината. Очевидно е, че 523-метровата бездна (1 700 фута) и 1200-м-широка (3900 фута) яма е създала такъв низходящия поток, който е пречинявал падане на хеликоптери. И това дори не е най-голямата мина в света. Астронавтите на НАСА правят тази снимка на огромената мина Бингам Каньон, при преминаване над нея с МКС.

7. Сезоните 8_kosmos_2

Тези, които останат в орбита достатъчно дълго, могат да следят смяната на сезоните, основаващи се на промяна на топографията на планетата. Въпреки това дори и ние земните обитатели можем да видим тази невероятна трансформация, благодарение на сателитните снимки от НАСА. Когато ежемесечните снимки на планетата са комбинирани в една анимация, те разкриват приливите и отливите на полярните ледове и сухите и влажните сезони в тропиците, кактои циклите на рстеж и смърт на растителността в целия свят.

6. Горските пожари 8_kosmos_3

За тези, които живеят в сухи и топли условия – упасността за пожари е постоянна. Димът и пепелта от тези бедствия могат да затъмнят небето в продължение на стотици километри и да произведат толкова много дим, че дори астронавтите могат да кажат, че нещо е в пламъци. Показата по-горе сателитна снимка е на пожар в Кедарови гори през Октомври 2003 г. в Калифорния, който се простира от малко над Санта Барбара по целия път надолу до мексиканската граница. Поради силните ветрове Санта Ана е обхваната в огън заедно със няколко други населени местя, които месеци наред изгарят заедно с над 600 000 акра земя и дават множество жертви.

5. Вулканични изригвания 8_kosmos_4

Въпреки, че ще очакваме да видим масивни вулканични изригвания от космоса, донякъде е изненадващо да разберем, че около 50 до 60 изригвания се случват на планетата всяка година. А всеки ден в орбитата около астронавтите може да се види струйка пепел и пара, как се издигат от тези природни комини. Понякога гореща вулканична магма се издига високо, чак до стратосферата.

Вулканът Саричев в северозападната част на Тихия океан е в една от най-силно активните вулканично области в света. Изригвал е осем пъти от 1946 г. В изригването от 2009 г. шокови вълни отвориха дупка над взрива, позволявайки на астронавтите да получат невероятно ясна снимка на този феномен.

4.Цъфтежи на фитопланктон 8_kosmos_5

Фитопланктонът е микроскопични, растителни организми , които могат да се размножават бързо и създават огромни цъфтежи на водорасли на повърхността на океана. Те се натрупват в плътни и големи популации дори понякога единственият начин да се види цялата маса на тези миниатюрни създания е от космоса. Цъфтежите могат да обхващат стотици километра или повече и, тъй като те следват теченията на океаните, те правят неочаквано красиви спирали и модели на синьо и зелено.

3. Атаката от  11 Септември 2001 година8_kosmos_6

Астронавтът от НАСА Франк Кълбъртсън е единственият американец, който не е на планетата по време на терористичните атаки от 11 Септември 2001 г.. Дори и така, това не му пречи да наблюдава това, което повечето от нас видяха само по новините: последиците от унищожаването на Световния търговски център.

Докато в орбита около 330 Km (205 мили) над Земята на МКС, Кълбъртсън чул за случея просто когато МКС била на път да премине над Ню Ингланд. Той се втурва да погледнете през прозореца и разбира се, видял огромен облак от дим издигащ се от Ню Йорк. Въпреки ужасът, астронавтът прави снимка на събитията, която в момента е една от най-известните изображения, записани в този ден.

 2. Прашни бури8_kosmos_7

Има три основни съставки , необходими за образуването на пясъчна буря: вятър, пясък или прах, и суша. Когато всички тези елементи се съчетават по време на “идеални” условия, силни бурни ветрове носещи пясък помитат всичкопо пътя си при скорости до 160 километра в час. Тези бури могат да станат толкова големи, че те са още по забележим от МКС. Например, един астронавт прави снимката по-горе, която показва масивна струя прах излизаща от Египет и преминава почти цялото разстояние и отива на другия бряг на Червено море.

1.   Границите между богатите и бедните нации 8_kosmos_8

Съвременните цивилизации са направили такова въздействие върху света, че политическите ни граници са видимо различими от стотици километри във въздуха. Астронавтът от НАСА Джон Грънфилд е летял на космическа совалка пет пъти по време на кариерата си. Той обяснява, че богатите страни обикновено са облицовани в зелено, а по-бедните страни с по-ограничен достъп до вода и са с шокиращо кафяв цвят. Също така в държавите, в които не е толкова широко разпространено електричеството изглеждат неясни през нощта и в ярък контраст със съседните народи, чиито ярки градове светнят на небето.

Това е особено очевидно, на границата между Северна и Южна Корея. През нощта, Южна Корея е осветена като всяка модерна зона, докато Северна Корея е толкова тъмно, че почти изчезва. На снимката по-горе, ние виждаме, Южна Корея осветен трептящо в долния десен ъгъл (Сеул най-ярката място), докато Китай е също толкова ослепителен от другата страна на снимката. Но къде е Северна Корея? Не, тя не е потънала в океана. Всъщност тя е черната маса между Китай и Южна Корея. Това показва, че в Северна Корея не са виновни за замърсяването на планетата от ядрена енергия, но също така те нямат достъп до електриество, вероятно болниците не работят през нощта, вероятно някъде няма с какво да се отопляват…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*