последни

Какво представлява вестникът и кога е създаден?

Вестник - какво представлява

Много хора четат вестници, за да се информират за важни събития. Обикновено вестниците се издават редовно – всеки ден, всяка седмица или всеки месец. Към края на XX век, в Европа има над 2600 ежедневника, в Азия – над 2500, в Северна Америка – около 2200, в Южна Америка – над 760, а в Африка – близо 160.

Сърцевината на един вестник са местните, националните и международните новини. В много вестници има и рубрики, в които хората споделят собствените си мнения и тълкувания на събитията. Други статии може да отразяват бизнеса, пътуванията и спорта. В повечето вестници има и реклами.

Как се прави вестник?

За издаването на един вестник е необходим голям брой хора. Редакторите решават кои статии да се публикуват. Репортерите търсят и пишат истории. Фотографите правят снимки. Служителите в търговските отдели се занимават с абонамента и рекламите. И още много други хора помагат за написването, оформлението, отпечатването, разпространението и продажбата на вестника.

Преди създаването на информационните агенции събирането на достатъчно информация не е било лесно. Информационните агенции събират информация от цял свят и я продават на много различни вестници. Едни от най-известните информационни агенции са Асошиейтед прес и Ройтерс.

История

Преди изобретяването на печатарството всеки екземпляр от текста е трябвало да се пише на ръка. Този процес е бил скъп и отнемал много време. В средата на XV-ти век Йоханес Гутенберг изобретява печатарската преса ,която прави възможно бързото отпечатване на думи на хартия. По-късно в Европа започват да се публикуват бюлетини и брошури. През XVII век в Европа и Япония се разпространяват подобни на днешните вестници. Първият редовно излизащ вестник на територията на Съединените американски щати се появява през 1704 г.

Първият български вестник е „Български орел”. От него излизат само три броя между 1846 и 1847 г. Редакторът му, възрожденският деец Иван Богоров го издава в Лайпциг, Германия. Две години по-късно Богоров основава „Цариградски вестник”, който е най-дълго издаваният вестник по време на Българското възраждане – цели 13 години.

През 1791 г. Първата поправка на Конституцията на САЩ гарантира свободата на печата в страната. В някои държави обаче все още се забраняват вестници или им се пречи да публикуват материали, в които се критикува правителството.

Изобретяването на компютрите през XX век значително променя вестникарския бизнес. Днес авторите могат бързо да изпращат историите си на издателите по електронната поща. С помощта на компютри редакторите и оформителите могат лесно да променят съдържанието и външния вид на статиите. Днес вече много хора четат вестници по интернет вместо от печатни копия.