последни

10 филми на ужасите по действителен случай

Има един трик, който често се използва във филмите на ужасите е твърдението, че те са направени по действителен случай на реални събития в световен мащаб. Пример е филма Тексаско клане, който е представен като истинска история въпреки, че е вдъхновен само от убийствата на Ед Гийн.

Ужасът в Амитивил (1979)Amityville-Horror

Може би най-известния филм на ужасите по действителен случай, когато семейство Лутз се мести в къща на Оушън Авеню, където предишния собственик е убил семейството си, те страдат от най-различни паранормални явления. Заслужава да се гледа.

Мистериозният дом (2009)The-Haunting-in-Connecticut-

Това е историята на семейство Кемпбъл, които се местят в къща отново обитавана от духове. Тяхната къща в миналото е служила като погребално бюро, където сина на собственика е служил като демоничен пратеник. Филма се уповава на основата на опита на семейство Снедкер, които са работили с паранормалните следователи Лорийн и Ед Уорън и документирано в книга от писателя Рей Гартън.

Дяволът в Емили Роуз (2005)The-Exorcism-of-Emily-Rose

Дяволът в Емили Роуз следва историята на адвокат, който поема случая на свещеник, обвинен в убийство, след като той изпълнява екзорсизъм на Емили Роуз. Историята предимно се развива в съдебната зала, където историята на Емили предимно се развива под формата на спомени и ретроспекции от свидетелите. Филма пресъздава събитията около германката Анелиз Мишел, която през 1970 година твърди, че е обладана от шест демона.

Тексаско клане (1974)The-Texas-Chain-Saw-Massacre

Един от първите големи касапски филми на ужасите излязъл през 1974 г. проследяващ историята на група тийнейджъри, които решават да пренощуват във ферма, принадлежаща на семейство канибали. “Кожено Лице” измъчва младежите с резачка като се опитва да ги спре, един до един.
През 1974 година филма е анонсиран като “истинска история”, като въпреки факта, че Кожено Лице никога не е съществувал и са му преписвани серия то случайни убийства в Тексас.

Съседката (2007)The-Girl-Next-Door

Базиран по едноименния роман на Джак Кечъм “Съседката”, проследява кошмара на едно обикновено момиче Мег, живеещо с леля си Рут, безмилостна психопатка и тримата и сина. Братовчедите на Мег, започват да я обиждат и тормозят, а когато момичето им отвръща, живота и се превръща в ад. Завързана в мазето на къщата от собствените си роднини, единствената и надежда за спасение е едно съседско дете…

Спасението (2012)Compliance

Беки и Сандра не са точно най-добри приятелки. Сандра е на средна възраст, мениджър във верига за бързо хранене. Беки е тийнейджър, работи на касата и наистина се нуждае от работата.
В един особено стресиращ ден, полицай звъни и обвинява Беки, че е откраднала пари от портмонето на клиент. Тя яростно отрича. Сандра, затрупана от мениджърските си задължения, се съгласява да задържи Беки. Този избор дава началото на кошмар, който трагично размива границите между целесъобразност и предпазливост, законност и разум.
Този филм, които и наивен да изглежда сценария се уповава на действителна случка от 2004 г. в Макдоналдс, където започват серия от обаждания на фалшив полицейски офицер, който иска претърсвания на голо на работещите жени…

Непознатите (2008)The-Strangers

Филмът “Непознатите”, на режисьора Браян Бертино е трилър разказващ за двама млади, които изпадат в голяма беда в собствената си къща. Кристин и Джеймс живеят в отдалечена къща някъде в предградията. Спокойният живот който водят е нарушен и застрашен, след като домът им е нападнат от трима маскирани. За да оцелеят след сблъсъка с реалната и ужасяваща действителност, Джеймс и Кристин ще трябва да са готови да извършат неща, на които дори не са предполагали, че са способни. Борба за оцеляване в която ще оцелеят само по-силните…

Изяден жив (1977)Eaten-Alive

От създателя на Тексаско клане и подобно на него, действието се извършва в Тексас, където собственик на хотел убива всеки, който седи на пътя му. За да храни своя домашен любимец крокодил.

Това е истинската история на живота на сериен убиец от Тексас на име Джо Бал – собственик на бар в много малък град и яма с алигатори в задния двор на бара…

Вълчият залив (2005)Wolf-Creek

Добре дошли във “Вълчият залив”, където напрежението от “Проклятието Блеър” се среща с ужасът от “Тексаско Клане”. Вдъхновен от австралийският “Убиец на туристи”, който е убил седем туристи, “Вълчият залив” доби широка известност от критици, режисьори и публиката на “Сънденс филмов фестивал”. Трима нищо неподозиращите туристи тръгнали на път из Австралия. Когато триото се връща от четири часов поход в национален парк “Вълчият залив” те откриват, че колата им не иска да запали. Помощта идва под формата на голям, обратно-шикозен бушмен на име Мик (Джон Джарет). Понеже Мик прилича повече на Дънди Крокодила отколкото на Фреди Крюгер, триото му се доверява,…което се оказва голяма грешка.

Съществото (1981)The-Entity

Създаден по романа на Франк Де Фелита, филмът отчасти е базиран на действителни събития. Млада жена е тормозена и сексуално насилвана от невидима сила, нахлула внезапно в живота й. Номинираната за Оскар Барбара Хърши е в ролята на Клара Моран – работеща жена без съпруг и с три деца. Една нощ тя е изнасилена в спалнята си от някого или нещо, което тя не може да види. Въпреки скептичните психиатри, тя е нападната повторно в колата си, в банята и пред очите на децата си.Възможно ли е това да е истерия, продиктувана от сексуална травма в детството й, или е нещо по- ужасяващо?

Това са само някои от любимите филми на ужасите вдъхновени от реални събития. А на вас кой ви е любимият страшен филм?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*