последни

Австралия забранява използването на ховърборд на обществени места

Използването на самобалансиращи ховърборди на обществени места в Австралия ще се наказва със солена глоба.

Ховърборд

Самобалансиращите ховърборди, наричащи се още самобалансиращи скутери са едни от най-новите и модерни джаджи, които позволяват придвижване без почти никакви усилия от едно място на друго, спестявайки усилията за ходене на своите притежатели. Те се задвижат и балансират самостоятелно, а по визия наподобяват обикновените скейтбордове.

Ховърбордите са любими и за редица звезди, сред които Джъстин Бийбър и Мис Елиът, например, но вече нежелани по австралийските пътища.

Във вторник Ню Саут Уейлския министър на пътищата Дънкън Гай, публикува изявление, според което използването на устройствата по пътищата и пътеките на Ню Саут Уейлс е незаконно и ще бъде наказвано с глоба от 229 до 458 долара, се твърди в статия на Mashable.

Като аргумент за решението си той посочва, че устройствата могат да достигнат скорост от 26 км/ч, но самобалансиращите ховърборди имат неадекватни спирачки, не се изисква задължително обучение за употребата им и освен това нямат предупредителни светлини, което ги прави опасни за използване „на улицата”.

Преди време такава забрана бива издадена и в Лондон, отнасяща се до употребата на този вид „скутери”, на обществени места.

Въпреки това все още има някои неясноти, свързани с посочените глоби.

И все пак, Гай посочва, че феновете на ховърбордите могат да си ги използват в рамките на дома си.